Αισιοδοξία για το ευρώ και βοήθεια προς την Ελλάδα

Οι ηγέτες της ΕΕ έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να προστατεύσουν το ευρώ στην περιφέρεια, συμφωνώντας σε μια συνεδρίαση στις 6 Μαΐου για την αναθεώρηση των όρων της σανίδας σωτηρίας των 110 δισ. ευρώ, που έλαβε η Ελλάδα πέρυσι.

 

Το ευρώ υποχώρησε 3,45% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008, την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βιάζεται για την αύξηση των επιτοκίων και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από το ευρώ και να γυρίσει στη δραχμή.

 

Αξιωματούχοι της ΕΕ αρνήθηκαν το γεγονός για επιστροφή στη δραχμή αλλά δήλωσαν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια. Επιπλέον, οι επενδυτές οδήγησαν τις διετείς αποδόσεις πάνω από 25%.

 

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως η χώρα της «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υποστηρίξει το ευρώ».

 

Η νομισματική ένωση θα επιβιώσει «όσο οι κεντρικές χώρες παραμένουν δυνατές», δήλωσε Βρετανός αναλυτής.

 

Σε καλή πορεία το ευρώ

 

Ωστόσο, η Γαλλίδα Υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κινητοποιήθηκε για την αποδυνάμωση του ευρώ το 2007 όταν βρισκόταν στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως το ευρώ τα πάει «εξαιρετικά» και η εκτίμησή του δεν θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη.

 

Το ίδιο υποστήριξε και ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόσθεσε πως η πορεία του ευρώ «δεν είναι ανησυχητική».

 

«Το γεγονός ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία και τη Γαλλία παραμένει ισχυρή, αποτελεί απόδειξη της ικανότητάς τους να αντέχουν την ανατίμηση του νομίσματος», είπαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

 

Δεν υπάρχει κίνδυνος


Ενώ η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν επιδιώξει διάσωση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, το ράλι του ευρώ δείχνει να περιορίζει τις ανησυχίες περί διάλυσης της νομισματικής ένωσης, ένας κίνδυνος που υπογραμμίστηκε από τον πρώην αμερικανό πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Πολ Βόλκερ σε ομιλία του τον περασμένο Μάιο 13 στο Λονδίνο, καθώς και από τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Τζορτζ Σόρος, στις 26 Ιανουαρίου στο Νταβός της Ελβετίας, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

 

Το ευρώ ανήλθε στο 9.7% έναντι του δολαρίου, μετά τα σχόλια της Μέρκελ.

 

Επέκταση ανησυχιών


Η ανησυχίες για την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκάλεσε τους επενδυτές να ζητήσουν επιπλέον 12,33 ποσοστιαίες μονάδες στις αποδόσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το χάσμα μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκε κατά μέσο όρο 2,73 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιανουάριο του 2010.

 

Την ίδια στιγμή, η ανησυχία ότι οι ασθενέστερες οικονομίες της περιοχής δεν θα αντέξουν τα υψηλότερα επιτόκια εξαπλώνεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες για επιδείνωση της κρίσης του χρέους που θα οδηγήσει την ΕΚΤ να αντιστρέψει την αύξηση του περασμένου μήνα στα επιτόκια, με αναχρηματοδότηση στο 1,25% από 1%.

 

Δυνατότερη οικονομία


Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές αυξάνονται. Σύμφωνα με έρευνα της Markit Economics, η βιομηχανία αυξήθηκε στο 59 τον Φεβρουάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2000.

 

Η οικονομία ενδέχεται να επεκταθεί στο 2.2% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

 

Οι πολιτικοί της Ευρώπης μπορεί να υποστηρίζουν ένα ισχυρότερο νόμισμα, το οποίο θα συμβάλει στη συγκράτηση του πληθωρισμού, καθιστώντας το κόστος των εισαγόμενων εμπορευμάτων χαμηλότερο και μειώνοντας την πίεση στον Πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, για αύξηση των επιτοκίων.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ