Οι μυστικές επαφές της τρόικας στην Αθήνα και το τρίπτυχο των κινήσεων της
Το μυστικό για το… μέλλον του ελληνικού χρέους και οι αποφάσεις.
Θα πάμε για «haircut» ή στήριξη;
Τριπλή είναι τελικώς η αποστολή των ελεγκών της τρόικας, που βρίσκεται σε πλήρη απαρτία στην Αθήνα τις τελευταίες ώρες. Πληροφορίες της «DEAL» αναφέρουν ότι ο έλεγχος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, για την περίοδο 2012-2015, είναι ο προφανής στόχος της εδώ παρουσίας τους. Υπάρχουν, όμως, παράλληλα, άλλοι δύο κρίσιμοι λόγοι, που επέβαλαν την πιο πολυάριθμη παρουσία ελεγκτών της τρόικας στην Ελλάδα, από συστάσεως της.
Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα αναλάβουν να «κόψουν» κι άλλο τις δαπάνες από τα λεγόμενα «άτακτα υπουργεία», τα οποία δηλώνουν ότι έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια τους. Ο δεύτερος αφορά στη σύνταξη και μιας δεύτερης έκθεσης, το ίδιο κρίσιμης με το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, η οποία θα αφορά στην πορεία του ελληνικού χρέους.
Ξεκινώντας από αυτή την τελευταία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται κατ’ εντολή του ίδιου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, μάλιστα, προσφάτως, έκανε μια έμμεση αναφορά στην αναγκαιότητα της. Για την έκθεση αυτή, όπως πληροφορείται η «DEAL», έχουν ήδη κλειστεί τα απαραίτητα ραντεβού της τρόικας στην Αθήνα, αρχής γενομένης από την Τράπεζα της Ελλάδας, που θεωρείται ως η εγκυρότερη δεξαμενή άντλησης στοιχείων.
Στην ΤτΕ θα μεταβεί το κλιμάκιο των τεχνοκρατών της τρόικας, που ήρθε στην Αθήνα την Τρίτη το πρωί, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο, εξίσου κρίσιμες, επισκέψεις:αυτές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Η όλη επιχείρηση γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς θεωρείται και είναι η πλέον κομβική.
Το Βερολίνο θέλει να έχει μια «φωτογραφική», αν είναι δυνατόν, εικόνα για την κατάσταση του ελληνικού χρέους, προκειμένου, «με δύο λόγια», να διαπιστωθεί με αυστηρά οικονομικούς – κι όχι πολιτικούς – όρους, αν είναι εν τέλει διαχειρίσιμο.
Πληροφορίες της «DEAL», από συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων, θα γίνει αναγωγή του χρέους στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, όπως εκτιμάται ότι θα διαμορφώνεται τότε, μετά από πιθανή έκπτωση νέων κρατικών εγγυήσεων, συνυπολογίζοντας βεβαίως και μια σειρά από άλλους αστάθμητους παράγοντες, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης, θα αποφασιστεί τελικώς η οριστική λύση που θα δοθεί για το ελληνικό πρόβλημα. Γι’ αυτό κι όπως γίνεται ευκόλως εννοούμενο, η σύνταξη της, λαμβάνει για την ελληνική πλευρά το χαρακτήρα «ζωής ή θανάτου». Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ανάλογες εκθέσεις για την πορεία του χρέους έχουν γίνει και στο παρελθόν (σε τριμηνιαία βάση), όμως το γεγονός ότι αυτή τη φορά πραγματοποιείται με παρέμβαση Σόιμπλε, δίνει στην όλη επιχείρηση έναν ξεχωριστό χαρακτήρα.
Πιέσεις για ψαλίδι
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον έτερο κρίσιμο λόγο αυτής της αποστολής της τρόικας στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα εκείνον της περικοπής επιπλέον δαπανών από τα υπουργεία, το «μυστικό» κρύβεται στο γεγονός ότι γίνεται κατόπιν σχετικής έκκλησης του …υπουργείου Οικονομικών. Τα αρμόδια στελέχη του, έχουν δηλώσει ανοικτά ότι αδυνατούν να «πείσουν» συγκεκριμένα υπουργεία να προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές δαπανών, όπως έχει συμφωνηθεί.
Γι’ αυτό το λόγο, θα αναλάβει δράση η τρόικα. Συγκεκριμένα, έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο επαφών με την παρουσία εκπροσώπων από τα υπουργεία που δηλώνουν «αδυναμία» κι εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών. Σε αυτές της τριμερείς συναντήσεις – οι οποίες έχουν ξεκινήσει, αλλά μένουν μυστικές – συμφωνούνται οι νέες περικοπές κι όπου προβάλλεται αντίσταση επαπειλείται η διακοπή της χρηματοδότησης από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
Ως γνωστόν, αυτό το τελευταίο, είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης της χώρας τους τελευταίους 11 μήνες, όπερ σημαίνει ότι, όπου η κάνουλα κλείνει, αντιμετωπίζεται το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο της αδυναμίας τακτοποίησης βασικών υποχρεώσεων. Γι’ αυτό και τα περισσότερα «απείθαρχα» υπουργεία, φροντίζουν να εξοικειώνονται με τις νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται μετά το τέλος αυτών των ραντεβού, αν και όλα τα παραπάνω θα αποτυπωθούν καλύτερο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2012 – 2015, που προετοιμάζεται.
Tα σενάρια για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας, για την περίοδο 2012 – 2015, θα δοθεί προς μελέτη στην τρόικα των ελεγκτών μας, μέσα στο Σαββατοκύριακο. Τις ώρες που πέρασαν, το υπουργείο Οικονομικών έκανε τον τελικό έλεγχο των προβλέψεων, που είναι «συγκεκριμένες και κοστολογημένες», όπως λένε από την οδό Νίκης.
Το «μενού», λίγο έως πολύ, είναι γνωστό:περικοπές δαπανών, της τάξεως του 15% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, αύξηση των εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ, στη βάση των φορολογικών μέτρων που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, έως το 2015 και εξασφάλιση 23 δισ. ευρώ από όλα τα επιμέρους μέτρα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Η τρόικα θα ανακοινώσει στην κυβέρνηση έως τις 15 Μαΐου, αν και κατά πόσο συμφωνεί με τα προβλεπόμενα, ενώ εν προκειμένω υπάρχουν δύο ενδεχόμενα.
α) είτε να απορρίψει το Σχέδιο, επιστρέφοντας το ως «απαράδεκτο» (δηλαδή ως γενικό και αόριστο) στην ελληνική κυβέρνηση, γεγονός το οποίο θα συνεπάγεται με καταστροφή,
β) είτε να το επιστρέψει για περαιτέρω βελτιώσεις, γεγονός που συνεπάγεται ότι, ναι μεν η έκθεση προόδου, που θα συνταχθεί θα είναι αυστηρή, αλλά θα δίνει το πράσινο φως, τόσο για τη δόση του Ιουνίου, όσο και γι’ αυτή του Σεπτεμβρίου.
Υπάρχει βεβαίως και το ενδεχόμενο, όλα να πάνε καλά και το Σχέδιο να μη χρειαστεί καμία περαιτέρω βελτίωση. Πόσοι όμως πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο (ακόμα και μεταξύ των συντακτών της);