Πρόκειται για έργα των Υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος και Περιφερειών Αττικής και Μακεδονίας – Θράκης
Σε νομοθετικές παρεμβάσεις, οργανωτικές και διοικητικές δράσεις, συνεργασίες και εκπαιδεύσεις προχωρούν οι αρχές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιτυχώς φαινόμενα καταστρατήγησης του υγιούς ανταγωνισμού.
Η τρέχουσα έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα καρτέλ στις κατασκευές, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, αφορά σε δύο επιχειρησιακά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν με κοινοτικούς πόρους κατά την περίοδο 2007-2013 και 2014-2020.
Πρόκειται για έργα των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος καθώς και των Περιφερειών Αττικής και Μακεδονίας – Θράκης, τα οποία, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή, εντάχθηκαν στο τμήμα ανεξάρτητης έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Σε απάντηση προς τους βουλευτές του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη και Γρηγόρη Ψαριανό, ο κ. Κορκολής αποκαλύπτει και μία σειρά από παρεμβάσεις της διοίκησης προκειμένου να αναληφθούν δράσεις που θα αποτρέψουν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι Αρχές προχώρησαν σε νομοθετικές παρεμβάσεις, σε οργανωτικές και διοικητικές δράσεις, σε συνεργασίες και εκπαιδεύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα καταστρατήγησης του υγιούς ανταγωνισμού και απάτης. Για παράδειγμα, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ έχει καταρτιστεί και έχει υποβληθεί από διετίας στην ΕΕ, η εθνική στρατηγική κατά της απάτης, η οποία προβλέπει ενίσχυση του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου του ΕΣΠΑ, με στόχο την πρόληψη, την ανίχνευση και την έγκαιρη αντιμετώπιση.
Το σχέδιο περιλαμβάνει 40 ενέργειες για κάθε μία από τις οποίες τέθηκαν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα και δείκτες. Αρμόδιες αρχές υλοποίησης του σχεδίου ορίστηκαν η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων ΕΣΠΑ, οι διαχειριστικές αρχές, η ΕΔΕΛ, η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και το ΣΔΟΕ.