Υπό πίεση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση των οικονομικών διασώσεων για Ιρλανδία και Ελλάδα, μετά από τις δηλώσεις Ιρλανδού υπουργού.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως τυχόν παραχωρήσεις που δίδονται προς την Αθήνα θα πρέπει αυτομάτως να έρχονται παράλληλα με καλύτερους όρους για το Δουβλίνο, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ελλάδα έλαβε 110 δισ. ευρώ ως πακέτο διάσωσης, ενώ η Ιρλανδία πήρε 85 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι και οι δύο χώρες μπορεί να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους, στην περίπτωση της Ελλάδας, σημαίνει πως, μέχρι στιγμής, η χώρα έχει αποτύχει να πείσει τις αγορές ότι τα προβλήματα βρίσκονται υπό έλεγχο, και επίσης, ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι κοντά στην παροχή νέων ενισχύσεων για τα επόμενα χρόνια.
Ο Ιρλανδός υπουργός Ενέργειας Πατ Ράμπιτ είπε την Κυριακή στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTE, ότι θα ήθελε να δει μια αναδιάταξη των δανείων έκτακτης ανάγκης της Ιρλανδίας, στο πλαίσιο της διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Επιπλέον, είπε ότι η Ιρλανδία σκόπευε να συνεχίσει να διαπραγματεύεται τις βελτιώσεις στους όρους διάσωσης, καθ ‘όλη την τριετή διάρκεια ζωής του συστήματος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό θα είχε νόημα υπό το πρίσμα της κατάστασης στην Ελλάδα. Μετά από μια μυστική συνάντηση κορυφαίων Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο το βράδυ της Παρασκευής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος των υπουργών οικονομικών της ζώνης, δήλωσε ότι υπήρξε συναίνεση ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο.
«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής», δήλωσε ο Γιούνκερ μετά από συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και μ’ αυτούς της: Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας.
«Αυτό πρέπει να συζητηθεί λεπτομερώς και θα ληφθούν υπόψη κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαΐου», δήλωσε ο ίδιος, σε μια διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των 17 κρατών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών George Osborne συμφώνησε την Κυριακή ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειάζεται πρόσθετη ενίσχυση, αλλά είπε πως η Βρετανία, η οποία βρίσκεται εκτός της ζώνης του ευρώ, δεν θα πρέπει να παρέχει καμία βοήθεια.
Αξιωματούχοι από τις Κάτω Χώρες, όπως η Ολλανδία, η πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της ζώνης του ευρώ, δεν κλήθηκαν στο Λουξεμβούργο και η ολλανδική κυβέρνηση αντιμετώπισε μια εσωτερική κριτική κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου λόγω του αποκλεισμού της.
«Είναι μια ταπείνωση και προσβολή που οι Κάτω Χώρες δεν προσκλήθηκαν στις συνομιλίες σχετικά με την Ελλάδα» δήλωσε ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής Geert Wilders.
Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκές συζητήσεις για την Ελλάδα