Στο 3,9% «έπεσε» το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού τον Απρίλιο, από 4,5% που ήταν το Μάρτιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).
Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του μηνός Απριλίου 2011, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2010, προκύπτει αύξηση 3,9%, έναντι αύξησης 4,8% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.
Ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Απρίλιο 2011, σε σύγκριση με το Μάρτιο 2011, παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαΐου 10 – Απριλίου 11, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 09 – Απριλίου 10, παρουσίασε αύξηση 5,0%, έναντι αύξησης 1,9% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2011 προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 1,0% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα φρούτα νωπά, πατάτες νωπές, λαχανικά νωπά, αρνί και κατσίκι (νωπά), ελαιόλαδο.
β) Κατά 2,7% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω επαναφοράς των τιμών των ειδών ένδυσης και υπόδησης (υπόλοιπο εκπτώσεων) στα επίπεδα πριν από τις γενικές χειμερινές εκπτώσεις.
γ) Κατά 0,7% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στο πετρέλαιο θέρμανσης.
δ) Κατά 0,8% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης) και των εισιτηρίων των πλοίων.
ε) Κατά 0,3% της ομάδας «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των ειδών ατομικής φροντίδας.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 3,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2010 προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές :
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών :
α) Κατά 2,7% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη : δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γαλακτοκομικά και αυγά, πατάτες νωπές, λαχανικά νωπά, γλυκά-ζαχαρωτά.
β) Κατά 11,6% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων, καθώς και των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών.
γ) Κατά 2,6% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
δ) Κατά 9,4% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης αποχέτευσης και του φυσικού αερίου.
ε) Κατά 1,2% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες.
στ) Κατά 8,3% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη : καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσυκλέτας και υπηρεσίες μεταφορών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας και των τιμών των αυτοκινήτων.
ζ) Κατά 2,3% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.
η) Κατά 0,3% της ομάδας «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη : βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστές.
θ) Κατά 0,2% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων.
ι) Κατά 0,8% της ομάδας «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών : φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.
ια) Κατά 3,4% της ομάδας «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων, των ειδών ατομικής φροντίδας και των κοσμημάτων-ρολογιών.
2. Από τη μείωση του δείκτη :
Κατά 1,2% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες και στις ιδιωτικές κλινικές.
Στο 3,7% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός
Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοίνωσε επίσης ότι ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) του μηνός Απριλίου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2010, παρουσίασε αύξηση 3,7%, έναντι αύξησης 4,7% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.
Ο Εν. ΔΤΚ κατά το μήνα Απρίλιο 2011, σε σύγκριση με το Μάρτιο 2011, παρουσίασε αύξηση 0,7%, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος Εν. ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαΐου 10 – Απριλίου 11, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 09 – Απριλίου 10, παρουσίασε αύξηση 5,0%, έναντι αύξησης 2,0% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.