«Come back» στο 2013 κάνει το οικονομικό κλίμα

Χαμηλούς τόνους κρατούν οι επιχειρηματίες

 

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων παρά την βελτίωση που καταγράφει το οικονομικό κλίμα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα μας, ενώ παράλληλα τα νοικοκυριά εξακολουθούν να εκφράζουν απαισιοδοξία όσον αφορά κυρίως στην οικονομική τους κατάσταση και την εξέλιξη της ανεργίας.

 

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την Ελληνική Οικονομία-Οικονομία & Επιχειρήσεις, με τίτλο: «Η ευελιξία στην αγορά εργασίας αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη ανάκαμψης!», βελτίωση σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο του 2016, κινούμενος στις 93,8 μονάδες (έναντι 91,4 τον προηγούμενο μήνα και 87,1 μονάδες τον Οκτώβριο του 2015), κυρίως ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών στις υπηρεσίες και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αλλά και της βιομηχανίας.

 

Ωστόσο, παρά τη σταδιακή ανάκαμψη που εμφανίζει το οικονομικό κλίμα από τον Σεπτέμβριο του 2015, παραμένει κοντά στο επίπεδο που βρισκόταν το 2013 και σε μεγάλη απόσταση από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

 

Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων που αυξήθηκε (+9,6% χωρίς καύσιμα) τον Ιούλιο 2016λόγω της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων πέρυσι, επιστρέφει σε αρνητική τροχιά (-1,7% χωρίς καύσιμα) τον Αύγουστο (-2,2% χωρίς καύσιμα το Α’ εξάμηνο), κυρίως λόγω της πτώσης που καταγράφεται στα super markets και τα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού, την ώρα που οι πωλήσεις σε πολυκαταστήματα και σε είδη ένδυσης και υπόδησης κινούνται ανοδικά. Η συνολική χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα συνέχισε να μειώνεται τον Σεπτέμβριο, όπως και οι καταθέσεις των νοικοκυριών, γεγονός το οποίο μπορεί να συνδέεται και με την έναρξη καταβολής των δόσεων του ΕΝΦΙΑ.

 

Από την άλλη η έκθεση Doing Business in 2017 καταγράφει για την Ελλάδα μια στασιμότητα των μεταρρυθμίσεων του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ώρα που άλλες χώρες καταβάλλουν πιο έντονα από ποτέ προσπάθειες ενίσχυσης ενός φιλικού προς τις επενδύσεις πλαισίου λειτουργίας της οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, η συγκριτική θέση της χώρας έχει υποχωρήσει στην προτελευταία θέση της ΕΕ28. Ενδεικτικά, ένας νέος υπό-δείκτης που αποτυπώνει τις επιπτώσεις μιας διορθωτικής δήλωσης ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος από μια επιχείρηση, για την επιστροφή ΦΠΑ, δείχνει όχι μόνο την πολυπλοκότητα της σχετικής διαδικασίας στην Ελλάδα αλλά και τους πολύ μεγάλους χρόνους επιστροφής του ΦΠΑ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ