Διχασμένη η Γερμανία για το ελληνικό χρέος

Εξέχων βουλευτής του κόμματος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν δικαιολογημένη μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων που προβλέπει η συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ εάν η χώρα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να μειώσει τον κίνδυνο του χρέους της.

 

Ορισμένα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ υποστήριξαν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη ή να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους, όμως η επίσημη γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται να στηρίζει την χαλάρωση των όρων του δανεισμού με αντάλλαγμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

 

Ο Μίκαελ Μάιστερ, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του συντηρητικού συνασπισμού της Μέρκελ, είπε σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι τάσσεται εναντίον οποιασδήποτε πρότασης η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της ή να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, όπως ανέφερε ένα γερμανικό περιοδικό.

 

Εάν η Ελλάδα μειώσει τους κινδύνους του χρέους της «οι εταίροι της στην ευρωζώνη θα μπορούσαν να συζητήσουν το εάν και κατά πόσον πρέπει να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια και για το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής», είπε ο Μάιστερ, τονίζοντας ότι κατ’ αρχάς είναι η Ελλάδα που πρέπει να αναλάβει δράση.

 

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε ότι η Αθήνα θα ήθελε τα επιτόκια που προβλέπει η συμφωνία δανεισμού της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μειωθούν, όπως επίσης και να αμβλυνθεί το πακέτο λιτότητας που έχει συμφωνηθεί, καθώς αποδεικνύεται πολύ μεγάλο βάρος για την ελληνική οικονομία.

 

Ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διέψευσε το Σάββατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την 17μελή ευρωζώνη και θα προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

 

Ορισμένοι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του συνασπισμού της Μέρκελ κι ένας σημαίνων γερμανός οικονομολόγος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να ενθαρρυνθεί να εγκαταλείψει το ευρώ.

 

«Αν η Ελλάδα θέλει να βγει από την ευρωζώνη, αυτή είναι δική της αυτόνομη απόφαση», είπε ο Φρανκ Σέφλερ, βουλευτής του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του μικρότερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ. Ο Χέρμαν Ότο Ζολμς, επίσης βουλευτής του FDP, είπε ότι η Ελλάδα θα όφειλε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

 

Το FDP διεξάγει συνέδριό στα τέλη αυτής της εβδομάδας στο οποίο η νέα ηγεσία θα προσπαθήσει να διασκεδάσει τους φόβους ότι στρέφεται προς μια πιο ευρωσκεπτικιστική πολιτική, χαρακτηρίζοντας την παράταξη «κόμμα της Ευρώπης» — ενώ ταυτόχρονα θα επιμείνει να συνεχιστεί η τήρηση αυστηρών όρων και ο στενός κοινοβουλευτικός έλεγχος σε ό,τι αφορά μελλοντικές συμφωνίες για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους.

 

Αν και τα λεγόμενα ευρωσκεπτικιστικά αισθήματα έχουν ήδη κοινό στη Γερμανία, όπου πολλοί ψηφοφόροι θεωρούν ότι η χώρα τους είναι ο ταμίας των δανείων προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οι υποστηρικτές πιο επιθετικών λύσεων στα προβλήματα της ευρωζώνης μοιάζουν να μειοψηφούν στη βουλή.

 

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε, επίσης μέλος του FDP, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς την Κυριακή ότι τάσσεται εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και πιστεύει ότι χρειάζεται κι άλλο χρόνο για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

 

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt έγραψε σήμερα ότι η ευρωζώνη καλείται να διαλέξει «ανάμεσα σε ένα φρικτό τέλος ή μια ατέλειωτη φρίκη» στην περίπτωση της Ελλάδας, εννοώντας μια πλήρη αναδιάρθρωση ή περαιτέρω δάνεια από την ΕΕ και επαναγορά χρέους.

 

«Ένα άμεσο ‘κουρεμα’ του χρέους θα απελευθέρωνε τη χώρα αλλά ενέχει κινδύνους για την σταθερότητα της ευρωζώνης. Υψηλότερες ευρωπαϊκές πιστώσεις για την Ελλάδα ή η επαναγορά κρατικών ομολόγων θα σήμαιναν ότι η χώρα θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από την ευρωζώνη επ’ αόριστον»., έγραψε.

 

Σύμφωνα με τη Χάντελσμπλατ, η τρίτη επιλογή — η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη — θα οδηγούσε την Ελλάδα σε πτώχευση και θα «έθετε σε κίνδυνο» το ευρώ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ