Οι αριθμοί δείχνουν ανάπτυξη, αλλά οι πραγματικές επιπτώσεις του Brexit δεν έχουν φανεί
Είναι πια επίσημο: Η βρετανική οικονομία τα πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, όπως άλλωστε δείχνουν και τα σχετικά στοιχεία. Όμως, οι αναλυτές δεν έχουν πειστεί ότι αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης θα συνεχιστούν, ειδικά όσο η χώρα πλησιάζει προς την πόρτα της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα στοιχεία του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, που θεωρούνταν κρίσιμα από τους αναλυτές, καθώς θα αποτύπωναν για πρώτη φορά το πλήγμα στην οικονομία από το δημοψήφισμα, έδειξαν μικρή μόνο επιβράδυνση του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,5% το τρίμηνο αυτό, έναντι ρυθμών 0,7% το προηγούμενο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που μιλούσαν για ανάπτυξη 0,3-0,4%.
Ενώ η βρετανική κυβέρνηση ερμηνεύει τα στοιχεία ως ενδεικτικά της ανθεκτικότητας της οικονομίας, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτά δεν δείχνουν ότι η ανάπτυξη δεν έχει επηρεαστεί, αφού οι πραγματικές επιπτώσεις του Brexit θα φανούν του χρόνου.
Η βρετανική οικονομία αναπτύσσεται εδώ και 15 συνεχόμενα τρίμηνα, όμως το σερί αυτό συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την προθυμία των καταναλωτών να συνεχίσουν να ξοδεύουν, καθώς και με τις ισχυρές επιδόσεις του κλάδου των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας για το τελευταίο τρίμηνο, ο μοναδικός κλάδος της οικονομίας που συνέχισε να αναπτύσσεται ήταν οι υπηρεσίες, όπου η δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 0,8%. Αντίθετα, ο γεωργικός τομέας, η μεταποιητική παραγωγή και οι κατασκευές εμφάνισαν συρρίκνωση. Συγκεκριμένα, οι κατασκευές συρρικνώθηκαν κατά 1,4%, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,4% και η μεταποίηση κατά 1%.
Ο Howard Archer, οικονομολόγος της IHS Global Insight, δήλωσε: «Είναι σίγουρο ότι η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της προθυμίας των καταναλωτών να συνεχίσουν να ξοδεύουν, με δεδομένη την ακόμα καλή αγοραστική δύναμη και την υψηλή απασχόληση. Οι καταναλωτικές δαπάνες ωφελήθηκαν ξεκάθαρα από την ασθενέστερη στερλίνα, που ενθάρρυνε τις δαπάνες των ξένων επισκεπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, η ασθενέστερη στερλίνα στήριξε και τις ξένες παραγγελίες για βρετανικά αγαθά και υπηρεσίες».
Η στερλίνα έχει χάσει το 18% της αξίας της έναντι του δολαρίου από το δημοψήφισμα και άγγιξε πρόσκαιρα τα χαμηλά έξι ετών έναντι του ευρώ. Η πτώση του νομίσματος αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στη Βρετανία, καθώς καθιστά τις εισαγωγές ακριβότερες.
Όπως και να έχει, οι οικονομολόγοι προβλέπουν επιβράδυνση της οικονομίας για το επόμενο έτος, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα αδύναμα εταιρικά κέρδη αναμένεται να πλήξουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Σύμφωνα με τον Chris Hare, της Investec, ο φόβος ενός «hard Brexit», δηλαδή μιας εξόδου από την ενιαία αγορά, ενδέχεται να επιβαρύνει σημαντικά τις επενδυτικές δαπάνες, παρά τα καλά στοιχεία της ανάπτυξης.
Από την Έντυπη Έκδοση