Δεκέμβριο παρουσιάζονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
Ικανοποιημένοι από την πρόοδο της Ελλάδας εμφανίστηκαν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο επικεφαλής των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε πως είναι προς όφελος όλων το να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, ενώ επισήμανε πως περαιτέρω συζήτηση για την Ελλάδα θα γίνει στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Δεκέμβριο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στο επόμενο Εurogroup θα συζητήσουμε για την Ελλάδα και για τη δουλειά που έχει κάνει ο ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο Πολ Τόμσεν έχει διαβεβαιώσει ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα λάβει τις αποφάσεις του για το ελληνικό πρόγραμμα έως τέλος του έτους.
Από τη πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα Πιερ Μοσκοβισί, εμφανίστηκε βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί συνολική συμφωνία τον Δεκέμβριο, ενώ, παράλληλα, έκανε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα οι θεσμοί θα βρίσκονται στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης με σκοπό την ολοκλήρωσή της το συντομότερο.
«Είναι επιθυμητό και δυνατό να υπάρξει συνολική συμφωνία τον Δεκέμβριο, αυτό θα σήμαινε έναρξη του 2017 με πνεύμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης» σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί. «Η τεχνική βοήθεια την οποία δίνει η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιητική, παρά την ύπαρξη μικρών προβλημάτων» τόνισε ακόμη ο Επίτροπος.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, επισημαίνοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην εργασία που κάνει ο ESM.
«Το Eurogroup του Μαΐου είχε ζητήσει από τον ESM να εξετάσει μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό σε τρεις τομείς, θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο τον Νοέμβριο και στο Eurogroup τον Δεκέμβριο» ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ, και αποκάλυψε ότι εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η μείωση του επιτοκίου κινδύνου, μέσω της στρατηγικής χρηματοδότησης του ESM.