Η κατάσταση στην Ευρωζώνη αλλά και η πορεία της Ελλάδας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ την ερχόμενη Τετάρτη στο Βερολίνο, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι.
Θα συζητηθεί ένα «μεγάλο εύρος ευρωπαϊκών θεμάτων και προβλημάτων», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ούτε ετέθη ούτε τίθεται», επανέλαβε με έμφαση ο κ. Ζάιμπερτ αναφορικά με δημοσιεύματα για τη συνάντηση υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, με τη συμμετοχή και του κ. Παπακωσταντίνου την περασμένη Παρασκευή στο Λουξεμβούργο. «Λάβετε στα σοβαρά τη διάψευση αυτή», είπε ο κ. Ζάιμπερτ, «μία τέτοια είδηση ουδεμία σχέση έχει με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».
Παράλληλα η γερμανική κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τις περαιτέρω κινήσεις αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Παραπέμπει δε την καταβολή της πέμπτης δόσης της βοήθειας και τη λήψη οιωνδήποτε άλλων μέτρων στην έκθεση που καταρτίζει αυτό το διάστημα η τρόικα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Το θέμα της αναδιάρθρωσης δεν τίθεται, ούτε συζητείται και είναι σπέκουλα», είπε σήμερα στο Βερολίνο ο Μάρτιν Κότχαους, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σε ερώτηση για το αν το γερμανικό υπουργείο θα ήταν διατεθειμένο να συζητήσει περαιτέρω επιμήκυνση αποπληρωμής της βοήθειας και μείωσης του επιτοκίου, ο κ. Κότχαους παρέπεμψε στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη φερεγγυότητα της χώρας που καταρτίζει η τρόικα.
Η έκθεση αυτή αναμένεται στις αρχές με μέσα Ιουνίου, είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και από αυτήν θα εξαρτηθεί τόσο η καταβολή της πέμπτης δόσης της κοινοτικής βοήθειας όσο και αναγκαιότητα λήψης άλλων μέτρων. «Αυτήν περιμένουμε» είπε ο κ. Κότχαους, «μετά θα δούμε που βρισκόμαστε». Σε περίπτωση που η αποτίμηση της έκθεσης είναι αρνητική θα πρέπει να γίνουν σκέψεις για την ανάληψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, είπε ο εκπρόσωπος. Διευκρίνισε δε ότι η Γερμανία έχει χορηγήσει 8,4 δις ευρώ ως μερίδιο της βοήθειας που έχει δοθεί στην Ελλάδα μέχρι τώρα και σημείωσε ότι πρόκειται για πιστώσεις που απέφεραν στη Γερμανία τόκους 100 εκατ. ευρώ.