Τι αποκαλύπτει ο απολογισμός περπαγμένων Αλεξιάδη
Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, σε βραχυχρόνια και μακροχρόνια βάση, προαναγγέλλει η έκθεση πεπραγμένων – απολογισμός τού έργου τού πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, κατά την χθεσινή παραλαβή – παράδοση του χαρτοφυλακίου στην Κατερίνα Παπανάτσιου.
Φορολογία ακινήτων, περιουσιολόγιο και επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με σκοπό την αντιμετώπιση της μάστιγας της φοροδιαφυγής, αποτελούν τα πιο σημαντικά ζητήματα, όπως άλλωστε και ο τρόπος διαχείρισής τους, όπως προβλέπεται στην έκθεση.
Οι αλλαγές που προμηνύονται αφορούν σε:
1) Φόρο υπεραξίας ακινήτων. Αναστέλλεται μέχρι τα τέλη του 2018, αφού η εφαρμογή του θεωρείται ότι θα επιτείνει παρά θα μειώσει τα προβλήματα. Ο εν λόγω φόρος ήδη είχε ανασταλεί δύο φορές, μέχρι το τρέχον έτος, και σήμερα υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της υπεραξίας των ακινήτων που καρπώνεται ο πωλητής.
2) Φορολόγηση της «σκιώδους βραχυχρόνιας μίσθωσης» κατοικιών μέσω διαδικτυακών εφαρμογών. Κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να μισθώσει μέχρι ενός αριθμού ακινήτων, θα πρέπει να εγγραφεί σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα αποκτά μοναδικό αριθμό εκμεταλλευτή κατοικιών, θα βαρύνεται με ειδικό τέλος 5% επί της αξίας κάθε μίσθωσης, ενώ θα φορολογείται με την κλίμακα των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% έως 45% [βλ. σχετικά: Χαράτσι 5% στις ευκαιριακές μισθώσεις].
– Όσο το δυνατόν καθιέρωση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές. Προβλέπεται πρόσθετο αφορολόγητο όριο για όσους δαπανούν άνω του 80% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα, καθώς και έκπτωση φόρου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου στα οποία καταργήθηκε ή πρόκειται να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
– Έκπτωση φόρου για ειδικές δαπάνες (π.χ. ιατρικά) που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών. Όσοι φορολογούμενοι ξεπερνούν τα ελάχιστα όρια δαπανών με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής θα λαμβάνουν λαχνούς συμμετοχής στις κληρώσεις με δώρα ακίνητα του Δημοσίου, επιστροφή χρηματικού ποσού σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής κ.λπ.).
Ενδεικτικά, για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον δαπανών, ο φορολογούμενος θα δικαιούνται έναν επιπλέον λαχνό συμμετοχής σε κλήρωση.
– Υποχρεωτική καταβολή μισθοδοσίας μέσω τραπεζών, εφόσον συνολικά ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 500 ευρώ.
– Μείωση των ανώτατων ορίων για συναλλαγές με μετρητά, σε όλους τους δυνατούς συναλλακτικούς συνδυασμούς (επιχείρηση προς επιχείρηση, επιχείρηση προς καταναλωτή, επιχείρηση προς δημόσιο, καταναλωτή προς δημόσιο).
– Ηλεκτρονική δήλωση περιουσιακών στοιχείων. Όταν ψηφιστούν οι διατάξεις για το περιουσιολόγιο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία της περιουσίας τους. Το περιουσιολόγιο, όπως σημειώνεται, δεν θα λειτουργήσει ως ένα αυτοτελές μέσο επιβολής νέων φορολογιών. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται ακίνητα, οχήματα, αεροσκάφη, σκάφη, μετοχές, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις (οποιασδήποτε μορφής), τραπεζικοί λογαριασμοί, ομόλογα, κινητά μεγάλης αξίας, αμοιβαία κεφάλαια, επενδυτικά προϊόντα, μίσθωση θυρίδων, δρόμωνες ίπποι κ.ά.
– Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ κατά την ναυπήγηση των πλοίων των ναυτιλιακών εταιρειών τα οποία είναι άνω των 24 μέτρων.
– Αύξηση από τις 500.000 στα 2.000.000 ευρώ του ορίου ακαθάριστων εσόδων για να ενταχθεί κάποιος επιχειρηματίας ή επιχείρηση στο ειδικό καθεστώς καταβολής ΦΠΑ κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής. Με το ειδικό αυτό καθεστώς ΦΠΑ, οι υπόχρεοι καταβάλλουν το φόρο μόνο εφόσον εξοφληθεί το σχετικό τιμολόγιο.
– Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το Taxis, προκειμένου να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η έκδοση φορολογικών στοιχείων στην αγορά. Η διασύνδεση θα γίνει σταδιακά σε όλο το φάσμα της αγοράς.