Πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και νέα αντισταθμιστικά μέτρα σε περίπτωση απομείωσης χρέους
Ενόψει της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των δανειστών, για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, κι ενώ εντός των επομένων 24ώρων αναμένονται εκ νέου στην Αθήνα τα κλιμάκια των εκπροσώπων των Θεσμών, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝ) Τζέρι Ράις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αν και, όπως τόνισε, το Ταμείο δεν διατηρεί τις απαιτήσεις του για άμεση ενεργοποίηση των παρεμβάσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, επανέλαβε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος είναι η υλοποίηση από την ελληνική πλευρά των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.
Επίσης ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν προσδιόρισε επακριβώς το χρονοδιάγραμμα επίτευξης της συμφωνίας, αλλά σαφώς τόνισε ότι όλα πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν.
«Δουλεύουμε με τις ελληνικές Αρχές και τους Ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί» τόνισε χαρακτηριστικά κατά την χθεσινή ενημέρωση, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και ελάφρυνση του χρέους. Εφόσον λοιπόν διαπιστωθούν μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά, ο κ. Ράις άφησε να εννοηθεί ότι το ελληνικό ζήτημα θα σταλεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου με το ερώτημα της συμμετοχής του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Στις απαιτήσεις του, το ΔΝΤ παραμένει σταθερό: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και νέα αντισταθμιστικά μέτρα σε περίπτωση που υιοθετηθεί ένα σενάριο απομείωσης χρέους. «Δεν ζητούμε περισσότερα μέτρα και περισσότερη λιτότητα», τόνισε ο κ. Ράις υποστηρίζοντας ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συζητήσει τις «νέες ιδέες για την ελάφρυνση του χρέους» τις οποίες ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι θα φέρει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Απαντώντας σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα κι αν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία από το Ταμείο φέτος, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν». Τόνισε όμως ότι απαιτείται να είναι γνωστός ο τύπος και ο σκοπός της ελάφρυνσης χρέους.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα δημοσιευτεί στο πλαίσιο της έκθεσης για την οικονομία (άρθρο 4 του κανονισμού του ΔΝΤ) μέχρι το τέλος του έτους.