Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα και η διασφάλιση της προστασίας των εργαζομένων όσον αφορά το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης, ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ την Έφη Αχτσιόγλου, νέα Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
«Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι δεδομένη και βασικός στόχος μας είναι η ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μετά την απορρύθμιση που είχε σημειωθεί μεταξύ 2010 και 2014 με αποτέλεσμα τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της διαπραγμάτευσης σε ατομικό επίπεδο, όπου ο εργαζόμενος δεν έχει διαπραγματευτική ισχύ» είπε.
Πρόσθεσε πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι μια συμφωνία σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, σημείωσε ωστόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους. «Έχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια μας» είπε η κ Αχτσιόγλου, «το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία όπως επισήμανε χαίρει κοινής αποδοχής, και τόνισε πως η γραμμή άμυνας είναι να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Θα επιμείνουμε σε αυτό» τόνισε.
Για τις ομαδικές απολύσεις, είπε πως μόνο το ΔΝΤ ζητά αύξηση του ορίου, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεσμεύονται από μια σειρά από κανόνες που αποτυπώνουν δικαιώματα και αρχές και υπάρχουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα είναι εναρμονισμένη με την κοινοτική οδηγία επί της ρήτρας της ευνοϊκότερης ρύθμισης, είπε και τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης να μην αλλάξει το νομικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων.
Για τον κατώτατο μισθό, υπενθύμισε τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για προσδιορισμό του από εθνική συλλογική σύμβαση. Ανέφερε πως βάσει της συμφωνίας μετά το τέλος του προγράμματος θα πρέπει να καθορίζεται από νομοθετική ρύθμιση, αρμοδιότητα η οποία πρέπει να επιστρέψει στη γενική συλλογική σύμβαση και πως αυτό θα επιδιωχθεί, και πως η αντίσταση των δανειστών αναμένεται σκληρή.
Διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί θέμα τριετιών και πως οι δανειστές δεν θέτουν ζήτημα ύψους του κατώτατου μισθού, τίθεται θέμα από την ελληνική πλευρά ως προς τον τρόπο διαμόρφωσής του.
Για το λοκ άουτ η κ. Αχτσιόγλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να μπει μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι, καθώς δεν αναγνωρίζεται ως χρήσιμο εργαλείο.
Για τον συνδικαλιστικό νόμο η ελληνική πλευρά προτείνει εξορθολογισμό του σημερινού πλαισίου με πλήρη σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία.
Αναφερόμενη στο θέμα της αδήλωτης εργασίας είπε πως δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην καταπολέμησή της και προανήγγειλε στοχευμένους ελέγχους και προσλήψεις στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Για την καταπολέμηση της ανεργίας επισήμανε πως θα ανοίξουν 80.000 θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Η κ. Αχτσιόγλου χαρακτήρισε αναγκαία για τη βιωσιμότητα του συστήματος την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έκανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σε ότι αφορά στη ρευστοποίηση του ομολόγου από το ΕΤΕΑ για την ομαλή καταβολή των επικουρικών συντάξεων η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι έγινε στο πλαίσιο αυξημένων ταμειακών αναγκών, καθώς το Ταμείο καλείται να καταβάλλει τον Δεκέμβριο δυο συντάξεις στους δικαιούχους.