Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγηση
Με νέα μέτρα στις βαλίτσες καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, με την Ντέλια Βελκουλέσκου να έρχεται με άγριες διαθέσεις όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις.
Στην ατζέντα των δανειστών βρίσκεται η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ ήδη Ευρωπαίοι και ΔΝΤ έχουν προαποφασίσει για το προσχέδιο της συμφωνίας που θα επιτρέψει στο Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να μπει στο πρόγραμμα μόνο για δύο χρόνια (δηλαδή για τα έτη 2017-2018) και όχι για τρία χρόνια, που κανονικά διαρκούν τα προγράμματα του Ταμείου. Σε αυτό ποντάρει και η ελληνική κυβέρνηση, ώστε το πρόγραμμα του ΔΝΤ να «κουμπώνει» πάνω στο ευρωπαϊκό που λήγει το 2018, για να αποφύγει επισήμως να μιλά για τέταρτο Μνημόνιο ως το 2019 ή τις αρχές του 2020.
Η κα. Βελκουλέσκου θα βάλει στο τραπέζι τους όρους του ΔΝΤ, όπως περαιτέρω δραστική μείωση του αφορολογήτου ορίου, την περικοπή όλων των κύριων συντάξεων με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», αλλά και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων κάθε μεγάλης επιχείρησης. Για το τελευταίο αυτό θέμα, πιθανώς να μην υπάρξουν άμεσα αποφάσεις, καθώς εκκρεμεί σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ-Lafarge.
Σε συμπληγάδες η κυβέρνηση
Πονοκέφαλος αποτελεί για την κυβέρνηση η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης καθώς αδειάζει επικίνδυνα η κλεψύδρα, καθώς έχουν απομείνει μόνο 20 ημέρες.
Πιέζεται όμως και από το πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού 1 δισ. ευρώ που εντοπίζουν οι δανειστές στον προϋπολογισμό του 2017 και της «τρύπας» 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018.
Επιπλέον, οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι αν δεν ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, στη διενέργεια των πλειστηριασμών και την επιλογή των νέων διοικήσεων των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τότε θα καθυστερήσει και η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, ενώ απειλούν και με bail in σε περίπτωση νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αν χρειαστεί.
Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα που προκαλεί για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, θα ωθήσει τους πιστωτές της χώρας να επισπεύσουν τις συζητήσεις για μια καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ώστε να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τα 6,1 δισ. ευρώ της δόσης να εκταμιευθούν σταδιακά κατά το πρώτο δίμηνο του 20 17, ανάλογα με την πορεία υλοποίησης νέων προαπαιτούμενων.