Άνοιξε η αυλαία της διαπραγμάτευσης – Καυτή η ατζέντα
Άνοιξε σήμερα η αυλαία του νέου γύρου διαπραγμάτευσης Αθήνας – δανειστών, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, δεδομένου ότι η κυβέρνηση επιζητά να υπάρξει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το Euro Working Group στις 28 Νοεμβρίου, προκειμένου μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ληφθούν οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι συζητήσεις ξεκίνησαν το μεσημέρι με μία επισκόπηση όλων των ανοιχτών θεμάτων.
Μετά την πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, χαρακτήρισε το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων ως πιεσμένο αλλά ρεαλιστικό, τονίζοντας ότι με λίγη καλή θέληση θα έχουμε συμφωνία, με στόχο το Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου.
Όπως ανέφερε ο υπουργός εξερχόμενος της σύσκεψης, συμφωνήθηκε ο τρόπος δουλειάς αλλά δεν εξετάστηκε η ουσία των επιμέρους θεμάτων.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση συμμετείχαν μαζί και οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Γιώργος Χουλιαράκης.
Αργότερα στις 6 το απόγευμα το κουαρτέτο θα συναντηθεί με την νέα υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Από τη συνάντηση αυτή αναμένεται να διαφανεί εάν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμών, με την νέα υπουργό Εργασίας να προτίθεται να προσέλθει στη συνάντηση χωρίς να έχει θέσει στους δανειστές ένα κείμενο αρχών αναφορικά με τις αλλαγές στα εργασιακά όπως είχε προαναγγείλει ο προκάτοχός της Γιώργος Κατρούγκαλος.
Πάντως, η υπουργός προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με κόκκινες γραμμές την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επέκταση των συμβάσεων, στη διατήρηση του προβλεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων και του ισχύοντος καθεστώτος για το λοκ άουτ.
Την ίδια ώρα, οι δανειστές φέρονται να ζητούν διορθωτικές κινήσεις τη διετία 2017-18, εκτιμώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό 350-400 εκατ. ευρώ και 700-800 εκατ. αντίστοιχα. Στον αντίποδα, το οικονομικό επιτελείο -επικαλούμενο τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα και υπέρβαση εσόδων- εκτιμά ότι ιδίως για το 2017 δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Ωστόσο, οι δανειστές, αποδεχόμενοι μόνο ένα τμήμα της υπέρβασης εσόδων, φέρονται να ζητούν περικοπές επιδομάτων για να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αλλά και πρόσθετες παρεμβάσεις για το 2018, οπότε και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στο 3,5% του ΑΕΠ.
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016, 08:19