Βόμβα μειώσεων από 1,8% έως 42,4% στις κύριες συντάξεις έριξε το ΔΝΤ απαιτώντας να εξισωθούν στα επίπεδα των νέων και μικρότερων συντάξεων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, με κατάργηση της λεγόμενης “προσωπικής διαφοράς” που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό τους με τα ποσοστά αναπλήρωσης του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016, όπως αναφέρει δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”.
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, οι μειώσεις που ζητά το ΔΝΤ κυμαίνονται από 1,8% έως και 32,5% για τους συνταξιούχους ΙΚΑ, με 15 έως 40 χρόνια ασφάλισης, από 13% έως 27% για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, με 25 έως 35 έτη, από 0,34% έως 42,4% για τον ΟΑΕΕ με 25 έως 40 έτη ασφάλισης (κυρίως για συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ) και από 10% έως 22,6% για συνταξιούχους ΔΕΚΟ-τραπεζών με 35 έτη.
Στους πίνακες που επικαλείται το έντυπο φαίνονται οι προσωπικές διαφορές, που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με την προσαρμογή τους στα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου.
Σε αυτά τα στοιχεία λοιπόν καταγράφονται από τη Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής του ΙΚΑ δεκάδες περιπτώσεις καταβαλλόμενων συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου με βάση την ηλικία των συνταξιούχων, την ασφαλιστική κλάση που είχαν όταν πήραν τη σύνταξη και το τελικό -σημερινό- ποσό μετά τις μειώσεις. Όταν ξεκινούσε η συζήτηση των αλλαγών για το ασφαλιστικό, το ΙΚΑ είχε κάνει σχέδιο επανυπολογισμού των σημερινών συντάξεων και μετέτρεψε τα σημερινά ποσά στα ποσά συντάξεων που θα προέκυπταν αν εφαρμοζόταν ο τρόπος υπολογισμού που προέβλεπε ο νόμος Σιούφα (2084/1992). Αυτό άλλαξε στη συνέχεια και τελικώς ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνει με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.
Ο ασφαλιστικός νόμος λέει ότι για τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων θα ληφθούν υπόψη οι ίδιες αποδοχές με τις οποίες υπολογίστηκε η αρχική σύνταξη.