Η κρίση “ξυπνάει” τους Ευρωπαίους

Η οικονομική κρίση της ευρωζώνης έχει κάτι θετικό, γράφει σε άρθρο του στο WSJ ο Paul Hannon. Έχει κεντρίσει μια άνευ προηγουμένου δημόσια συζήτηση στα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, γεγονός που αντικατοπτρίζει το επίπεδο της λαϊκής συμμετοχής που έχει σχεδόν απουσιάσει εντελώς από τότε που ξεκίνησε το ενιαίο νόμισμα το 1999.

 

Αυτό αποδεικνύει μια σημαντική σύγχυση για τους επενδυτές, οι οποίοι είχαν συνηθίσει στον προσεκτικός έλεγχο της ευρωζώνης που ασκείται από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, την Φρανκφούρτη και το Παρίσι κατά την τελευταία δεκαετία.

 

Ωστόσο, για την επιβίωση της ζώνης θα χρειαστεί υποστήριξη ενός αριθμού ατόμων που μέχρι τώρα αδιαφορούσαν για την ύπαρξή της. Και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μιλώντας ανοιχτά για τα λάθη της, καθώς και τα πλεονεκτήματά της.

 

Ο ίδιος γράφει πως, καθώς η κρίση εισέρχεται στη δεύτερη συνεχή χρονιά, οι απόψεις των Φινλανδών αρχηγών κομμάτων, της Σλοβακίας των εταίρων του συνασπισμού, των πανεπιστημιακών, των “σοφών” και νομοθετών, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το θέμα.

 

Ευρώ στα τυφλά


Εφόσον κατά τη μεγαλύτερη περίοδο ζωής του ευρώ ο κόσμος υπνοβατούσε, πολλά μέλη της νομισματικής ζώνης αναρωτιούνται τώρα τι ακριβώς είναι αυτό που έλαβαν. Το 2003, το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγε μια πολύ διεξοδική έρευνα για το αν το ευρώ ήταν το νόμισμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει.

 

Κανένα από τα υφιστάμενα μέλη των σημερινών μελών της ζώνης του νομίσματος εξέτασε το θέμα με τέτοιο επίπεδο αυστηρότητας. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν, ήταν να πληρούν ή να προσπαθούν να καλύψουν μερικούς αριθμητικούς στόχους, και οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν ικανοποιημένοι με αυτό.

 

Εκτιμήσεις πολιτικών και «σοφών»


Τις τελευταίες ημέρες, ο ηγέτης του τρίτου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της Φινλανδίας, υποστήριξε πως η ζώνη του ευρώ πάσχει από μια μορφή «γάγγραινας» που απαιτεί ριζική χειρουργική επέμβαση.

 

Μια Ιρλανδή οικονομολόγος ισχυρίζεται ότι η ΕΚΤ ενδιαφέρεται κατά κύριο λόγο να «εξευμενίσει τους συντάκτες των γερμανικών εφημερίδων». Ένα μέλος του νεότερου συνεργάτη στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας έχει προτείνει να τεθούν σε εφαρμογή νέοι μηχανισμοί, που θα επιτρέψουν σε χώρες να εγκαταλείψουν την περιοχή νομίσματος. Τέλος, κάποιος από τους «σοφούς» της Γερμανίας είπε ότι η νομισματική ζώνη δεν μπορούν να επιβιώσει τους επόμενους 12 μήνες υπό την παρούσα μορφή του.

 

Αυτά σίγουρα δεν είναι καλά νέα, σύμφωνα με το άρθρο.

 

Τώρα είναι ακόμα πιο δύσκολο να ακολουθήσει κάποιος το debate, πιο δύσκολο να διαχωρίσει τη σοβαρή πρόταση από την άγρια φαντασία, πιο δύσκολο να είμαστε σίγουροι για το ποιές φωνές να ακούμε και σε ποιες να κλείνουμε τα αυτιά μας. Είναι πολύ πιο δύσκολο να κάνει κανείς κρίσεις για το πώς θα αντιμετωπίσει την εντεινόμενη κρίση του χρέους της ευρωζώνης.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ