Αλλαγές επί αλλαγών στο κείμενο υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους όπως ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου. Οι έντονες διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων για τον προσωρινό τρόπο υπολογισμού ανάγκασαν το υπουργείο εργασίας να αλλάξει και πάλι τη βάση υπολογισμού, επιχειρώντας δικαιότερη προσέγγιση.
Η εγκύκλιος για τις εισφορές δεν είναι ακόμη έτοιμη καθώς πρέπει να ξεπεραστούν οι τεχνικές δυσκολίες με τη διαδικασία διασύνδεσης με τη ΓΓΔΕ, ώστε να συνδεθεί η εισφορά με το ασφαλιστέο εισόδημα. Οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να εκδοθούν εντός του 2016, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα πάρουν παράταση.
Όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο, για τους πρώτους έξι μήνες του 2017, οι εισφορές θα έπρεπε να υπολογιστούν με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015 και το αντίστοιχο εκκαθαριστικό του 2016. Αυτό θα συνεχιζόταν και το 2017 μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του εισοδήματος του 2016. Αν προέκυπταν διαφορές, τα ποσά δε θα επιστρέφονταν αλλά θα συμψηφίζονταν.
Αυτή η διαδικασία όμως εγκυμονεί κινδύνους, καθώς η διετής απόσταση δεν εξασφαλίζει πως τα εισοδήματα του 2015 επαναλήφθηκαν το 2016. Είναι σύνηθες φαινόμενο ένας ελεύθερος επαγγελματίας να είχε δηλώσει μεγάλο εισόδημα το 2015 αλλά το 2016 ο τζίρος του να έχει δραματική συρρίκνωση.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου, επεξεργάζονται και πάλι τη βάση υπολογισμού με στόχο να προσεγγίζει πιστά το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων για το 2016, ώστε όταν θα γίνει η εκκαθάριση των φετινών εισοδημάτων τον Ιούνιο να μην προκύπτουν μεγάλα ποσά συμψηφισμού. Οι νέες εισφορές αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματος για την σύνταξη, 6,95% για υγεία, 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.
Παράλληλα μέχρι τον Μάρτιο, ΓΓΔΕ και υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να ολοκληρώσουν ένα κοινό σχέδιο για την ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών που προβλέπει το μνημόνιο με στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των εισφορών που αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση το 2017.