BBG: Αισιόδοξοι οι επενδυτές για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Η απεργία σήμερα στον δημόσιο τομέα δεν επηρεάζει τους επενδυτές, που παραμένουν αισιόδοξοι για την προοπτική ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι ελληνικές αγορές ενισχύονται τις τελευταίες ημέρες, χάρη στις προσδοκίες πως οι πιστωτές μπορεί επιτέλους να ελαφρύνουν το χρέος που βαραίνει τη χώρα. Τα ελληνικά ομόλογα οδεύουν προς τον καλύτερο μήνα τους από τον Μάρτιο και μετά, ενώ οι μετοχές των τραπεζών έχουν εμφανίσει άνοδο περίπου 30% από τις 15 Νοεμβρίου.

 

Οι αντιδράσεις στη χώρα -περιλαμβανομένης και της απεργίας- δεν έχουν διαβρώσει την πεποίθηση πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προωθήσει τα μέτρα που χρειάζονται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους.

 

«Το μπαλάκι είναι τώρα στην πλευρά των πιστωτών», ανέφερε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Οι εγχώριες εντάσεις είναι αναμενόμενες καθώς πλησιάζει η συμφωνία, αλλά είναι ήπιες σε σχέση με άλλες περιόδους. Ο Τσίπρας ήδη πέρασε τον Ρουβίκωνα με τις προηγούμενες αξιολογήσεις, επομένως οι Έλληνες ξέρουν τι να περιμένουν», πρόσθεσε.

 

Η απόδοση του 10ετούς κυβερνητικού ομολόγου κινήθηκε ελάχιστα σε 6,92% την Τετάρτη, δηλαδή στα χαμηλότερά της από το 2014, αφότου υποχώρησε κάτω του ορίου του 7% τη Δευτέρα. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ενισχυθεί κατά 7% μέσα στον Νοέμβριο, κυρίως χάρη σε ανόδους της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,88% και της Eurobank.

 

Το ράλι πυροδοτείται επίσης και από τα σχετικά ισχυρά οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία. Η Ελλάδα ξεπέρασε τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα τον Οκτώβριο, το ΑΕΠ αυξήθηκε για δεύτερο τρίμηνο την περίοδο μέχρι τον Νοέμβριο και η ανεργία βρίσκεται σε τριετή πτωτική πορεία, αν και παραμένει στο 23% και στα υψηλότερα της ευρωζώνης.

 

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πλέον για το 2017 υψηλότερο πλεόνασμα από τον στόχο της διάσωσης, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπαινίχθηκε την Τρίτη μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι το ΔΝΤ βάζει εμπόδια στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης: «Το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν πιστεύει ότι τα πλεονάσματα που προβλέπονται για την ελληνική οικονομία είναι υπερβολικά υψηλά και θεωρεί πως νέα μέτρα λιτότητας θα προκαλέσουν ύφεση, κάτι που πιστεύει και η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να το πει ανοικτά».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ