Στην βάσανο του σημερινού EuroWorking Group η πορεία της τρέχουσας αξιολόγησης – Στην Αθήνα Μοσκοβισί, Κερέ
Σε τελική ευθεία επτά ημερών έχει εισέλθει η χώρα, μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου που θα κρίνει, εν πολλοίς, την περαιτέρω πορεία της ελληνικής Οικονομίας αλλά και το πολιτικό σκηνικό.
Στο «βάθος του τούνελ», η πολυπόθητη έξοδος της Ελλάδας από την κρίση, είτε μέσω μιας πολιτικής συμφωνίας που θα κλείσει την τρέχουσα αξιολόγηση είτε με λήψη νέων επώδυνων μέτρων, σε αντάλλαγμα κάποιας μερικής ή ολικής διευθέτησης του χρέους.
Η κυβέρνηση Τσίπρα παρακολουθεί προσεκτικά τις αντικρουόμενες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, με την ελπίδα της επίτευξης πολιτικής λύσης στο επικείμενο Eurogroup. Σήμερα συγκαλείται στις Βρυξέλλες το προγραμματισμένο EuroWorking Group, στην ατζέντα του οποίου το ελληνικό θέμα κατέχει κεντρική θέση. Οι επιτελείς των Υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης θα προχωρήσουν σε απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί αναφορικά με τη β΄αξιολόγηση. Με το ίδιο αντικείμενο ενδιαφέροντος, αλλά και με το βλέμμα στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, σήμερα καταφθάνουν στην Αθήνα το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
Με αφορμή το ταξίδι του στην Αθήνα, ο κ. Μοσκοβισί, σε συνέντευξη του στο Eθνος της Κυριακής, δηλώνει πεπεισμένος ότι οι συνθήκες ειναι κατάλληλες για τις συζητήσεις ελάφρυνσης του χρέους στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου: «Νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτό να κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού τις επόμενες ημέρες…. Αυτό όμως απαιτεί την πλήρη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων».
Το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η έναρξη συζητήσεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και η συμμετοχή των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ως γνωστόν αποτελούν βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης. Ωστόσο, πονοκέφαλος για το Μαξίμου είναι και η παθητική στάση του ΔΝΤ, σχετικά με το μελλοντικό ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα. Η δήλωση του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου στο πρακτορείο Bloomberg υποδηλώνει ξεκάθαρα την αγωνία: «Τώρα το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει αν η ελληνική ανάκαμψη θα γίνει με ή χωρίς αυτό.. Το ΔΝΤ έχει αλλάξει πολλές φορές τη γνώμη του… Αρκετές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν θέλουν να συμμετάσχουν ή να μείνουν έξω από το ελληνικό πρόγραμμα. Πιστεύω όμως ότι θέλει να είναι στο πρόγραμμα. Και το θέλουμε και εμείς» [βλ. σκετικά: Παπαδημητρίου: Ώρα το ΔΝΤ να αποφασίσει τι θέλει].
Αναφερόμενος στο μέτωπο των εργασιακών και στις διαφωνίες της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε: «Είμαστε ανυποχώρητοι γιατί τελικά, αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν λόγο για οποιαδήποτε ανάπτυξη», υποστηρίζοντας ότι η επιμονή του Ταμείου σε αυτές έχει γίνει δογματικό θέμα για το ΔΝΤ.
Το σενάριο των πολιτικών εξελίξεων
Όλοι εκτιμούν ότι μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Εάν μέχρι το 2018 η χώρα δεν καταφέρει να εξέλθει από την κρίση, ένα 4ο μνημόνιο είναι αναπόφευκτι –κάτι που ασφαλώς δεν θα αντέξει η παρούσα κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σε δεκάδες ομιλίες του, έχει καταστήσει τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» του ως τη μοναδική επιλογή που έχει στα χέρια της η παρούσα κυβέρνηση.
Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν πρόκειται να παραμείνει στη θέση του, αν δεν υπάρξει μια απομείωση του χρέους της χώρας.
Άλλωστε, μόλις την προηγούμενη Τετάρτη, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «σε ένα ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης που ενδεχομένως να οδηγούσε και σε εκλογές που διαρκώς ζητά η ΝΔ, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, θα χάναμε οριστικά το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης και της έγκαιρης εξόδου στις αγορές».