Στο στενό κλοιό της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών

Πιάνει δουλειά σήμερα η τρόικα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις σε ΔΕΚΟ, μισθολόγιο, ασφαλιστικό αλλά και νέα εισπρακτικά μέτρα είναι στο επίκεντρο της ηγεσίας.

 

Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και το επιτελείο του και καλούνται να δεχθούν τους βασικούς άξονες παρεμβάσεων και στα ποσά, για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση σε κάθε υπουργείο.

 

Αποκρατικοποιήσεις

 

Η τρόικα αμφιβάλει για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και ζητά από την κυβέρνηση να μαζέψει τα λεφτά φέτος και το 2012 και να ανακοινώσει αναλυτικό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων.

 

Έλλειμμα

 

Τα μέτρα αξίας 3 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί για το 2011 επαναϋπολογίζονται σε τουλάχιστο 4 – 5 δισ. ευρώ και αναζητούνται από κάθε πηγή. Η απόκλιση εσόδων 1,88 δισ. ευρώ μόνο μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2011 που ανακοινώθηκε χθες, εκτιμάται ότι έδωσε το οριστικό τέλος σε όσους ήλπιζαν ένα κοινωνικά – οικονομικά ανεκτό πακέτο μέτρων.

 

Πλέον θεωρείται δεδομένη η θέσπιση όλων των μέτρων που ήδη περιλαμβάνει το Μνημόνιο (περικοπή επιδομάτων, ειδικοί φόροι σε αναψυκτικά, εταιρείες που ρυπαίνουν, τέλος αυθαιρέτων, φόρος πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης) αλλά και η ταχύτερη εφαρμογή παρεμβάσεων της περιόδου 2012 – 2015.

 

Επίκεντρο είναι και πάλι οι μισθοί. Το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο δεν περιλαμβανόταν στο μεσοπρόθεσμο θεωρείται ο «μπαλαντέρ» που θα απορροφήσει τους κραδασμούς του ελλείμματος. Η Τρόικα εισηγείται μεγάλες περικοπές με «αντάλλαγμα» την διατήρηση του 1 προς 5, δηλαδή να μην γίνουν απολύσεις.

 

Δαπάνες

 

Οι δαπάνες θεωρούνται σημείο κλειδί για την επιτυχία του Μνημονίου – μαζί με την πάταξη της φοροδιαφυγής, από την οποία ωστόσο ζητούνται παρεμβάσεις αλλά δεν αναμένονται άμεσα αποτελέσματα. Αναζητούνται 2,5 δισ. ευρώ από παρεμβάσεις σε κύριες και –ενδεχομένως– σε βασικές συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, 2,7 δισ. ευρώ από την υγεία και ακόμη 3,5 δισ. ευρώ από το μέτωπο της εισφοροδιαφυγής. ΔΕΚΟ και φορείς του δημοσίου πρέπει να «κόψουν» 4,4 δισ. ευρώ περίπου τα επόμενα χρόνια και άλλα 4,5 δισ. ευρώ αναζητούνται… γενικά από τη σπατάλη.

 

Μεταρρυθμίσεις


Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις η τρόικα θα ζητήσει ευθύνες για την καθυστέρηση και νέο χρονοδιάγραμμα ανά υπουργείο.

 

Στο επίκεντρο βρίσκονται δύο ζητήματα που χειρίζεται ο Γ. Παπακωνσταντίνου, οι παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ και τα κλειστά επαγγέλματα.

 

Έντονη είναι η ανησυχία για τις τράπεζες, τις παρεμβάσεις στην υγεία, τα οικονομικά των Δήμων, αλλά και για τα αναπτυξιακά μέτρα (πορεία ΕΣΠΑ, απλοποίηση επιχειρηματικού περιβάλλοντος) όπου πολλές δεσμεύσεις του μνημονίου δεν τηρούνται.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ