Η Ευρώπη φρενάρει και απαιτεί δράση

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβράδυναν τις εργασίες τους για επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποία πλήττεται από μια μεγάλη κρίση χρέους.

 

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως η Αθήνα θα πρέπει πρώτα να τηρήσει τις υποσχέσεις της για εκσυγχρονισμό της οικονομίας της, η οποία είναι βυθισμένη σε μια τριετή ύφεση, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, υπενθυμίζοντας την αργή τακτική της όταν η κρίση του χρέους ξέσπασε το περασμένο έτος, ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρεί αυστηρά τους όρους για τις έξτρα πιστώσεις, πέρα από τα 110 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν στην υπερχρεωμένη κυβέρνησή της πέρυσι ως σανίδα σωτηρίας.

 

«Μπορούμε να προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα, μόνο όταν υπάρξει σταθερότητα, καθώς και προθυμία για μεταρρύθμιση» δήλωσε η ίδια χτες, σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Μπορούμε να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση μόνο αν αποκαταστήσουμε σωστά αυτά τα θεμέλια, αλλά όχι να βοηθήσουμε χωρίς την συμμετοχή της Ελλάδας».

 

Τα ελληνικά ομόλογα, υπό το υψηλότερο κόστος δανεισμού της Ευρώπης, κινητοποιήθηκαν χτες, με τις προσδοκίες ότι η Μέρκελ θα συναινέσει σε νέο δάνειο για να αποτραπεί η ελληνική αναδιάρθρωση που θα θόλωνε την ευρωζώνη.

 

Η Τρόικα στην Αθήνα


Οι χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα δεν θα είναι γνωστές, μέχρι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και το ΔΝΤ μελετήσουν προσεκτικά τους λογαριασμούς της σε μερικές εβδομάδες, είπε ο Επίτροπος της Οικονομικής και Νομισματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν. Η αποστολή αξιολόγησης αναμένεται να αρχίσει σήμερα στην Αθήνα.

 

Ο Πρόεδρος του ΔΝΤ , Ντομινίκ Στράους Καν θα παραστεί σε συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 16 Μαΐου στις Βρυξέλλες, για την αντιμετώπιση της διάσωσης, για τις ενισχύσεις προς την Πορτογαλία και τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα.

 

Ο Όλι Ρεν χαιρέτισε την επίτευξη του σκοπού της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματός της κατά 20 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ ανέφερε ότι έχει μείνει πίσω όσον αφορά τις υποσχέσεις της για πώλησε 50 δισ. ευρώ κρατικών περιουσιακών στοιχείων και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

 

Μετά από ένα χρόνο περικοπών, μειώσεων μισθών, φορολογικών αυξήσεων και άλλα μέτρα λιτότητας, η Ελλάδα έκλεισε το 2010 με το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα της ευρωζώνης, στο 10,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και με το υψηλότερο χρέος -143% του ΑΕΠ.

 

Πωλήσεις asset


«Οι επόμενες προκλήσεις για την Ελλάδα αφορούν μάλλον την αποτελεσματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων», δήλωσε χτες ο Ο. Ρεν σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο.

 

Σε λιγότερο από 12 μήνες, μετά την έναρξη του τριετούς προγράμματος που διαπραγματεύτηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ στην αρχή της κρίσης, η Ελλάδα κέρδισε μια μείωση στο επιτόκιο των δανείων και της δόθηκε επιπλέον χρόνος για την αποπληρωμή τους.

 

Διαβάστε επίσης: Στο στενό κλοιό της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ