“Η Ευρώπη δεν θα σταματήσει να στηρίζει την Ελλάδα”

Άλλο ένα ξένο άρθρο μιλά για την καταστροφολογία της Ελλάδας και τα αποτελέσματα μιας ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης.

 

Οι ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στην Ευρώπη θα υποχρεώσουν τελικά τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και την υπόλοιπη Ευρώπη να δανείσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα ώστε να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της υποστηρίζει στο άρθρο ο Simon Hobbs του CNBC.

 

Ο Hobbs αναφέρεται στην έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών και της ΕΚΤ στην Ελλάδα, αλλά και στο ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένα ντόμινο από αναδιαρθρώσεις με την Ιρλανδία να ακολουθεί την Ελλάδα σε μια στάση πληρωμών.

 

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν στην κατοχή τους ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα ύψους σχεδόν 70 δισ. δολ. στα τέλη του γ΄ τρίμηνου του 2010. Σύμφωνα με την JP Morgan το discount των ελληνικών τραπεζών στο χρηματιστήριο της Αθήνας υποδεικνύει ότι έχει ήδη τιμολογηθεί ένα haircut της τάξης του 35%.

 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα ύψους 72 δισ. δολ. στα τέλη του τριμήνου, ενώ τα δάνεια τους προς τον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας έφταναν τα 165 δισ. δολ. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, υπάρχει ο κίνδυνος το χρέος αυτό να σταματήσει να εξυπηρετείται ιδίως αν οι τράπεζες της χώρας καταρρεύσουν.

 

Συνολικά, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα φτάνει τα 237 δισ. δολ. με ένα μεγάλος μέρος να μην αποτιμάται “mark to market” καθώς οι τράπεζες δείχνουν στα χαρτοφυλάκια τους ότι διακρατούν το χρέος στη λήξη του.

 

Οι απομειώσεις θα άλλαζαν την εικόνα, σχολιάζει το CNBC, ενώ σημειώνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο πρόεδρος της Γαλλίας Nicolas Sarkozy έχουν ισχυρά κίνητρα να διαθέσουν και νέα χρήματα των φορολογούμενων τους στη διάσωση της Ελλάδας. Όπως σημειώνεται η έκθεση των γαλλικών τραπεζών στην Ελλάδα φτάνει τα 98 δισ. δολ. ενώ η έκθεση των γερμανικών τα 72 δισ. δολ.

 

Επιπλέον, αν οι πολιτικοί στην Ελλάδα αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τα μέτρα λιτότητας – και η Ελλάδα ανοίξει τον δρόμο για αθέτηση πληρωμών – οι πολιτικοί της Ιρλανδίας πιθανώς να ακολουθήσουν.

 

Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ιρλανδία φτάνει τα 645 δισ. δολ. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan. Η έκθεση των γερμανικών τραπεζών φτάνει τα 215 δισ. δολ. των γαλλικών τα 82 δισ. δολ. και των βρετανικών στα 237 δισ. δολ.

 

Παράλληλα μια ελληνική πτώχευση θα δημιουργούσε ερωτήματα για τη φερεγγυότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία για να ενισχύσει την περιφέρεια της Ευρωζώνης έχει αγοράσει 57 δισ. δολ. σε ελληνικό χρέος με 80 cents στο δολάριο, άρα η ονομαστική αξία βρίσκεται κοντά στα 72 δισ. δολ. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan.

 

Η ΕΚΤ έχει δανείσει απευθείας στις ελληνικές τράπεζες σχεδόν 130 δισ. δολ. έναντι ασφαλειών 207 δισ. δολ.

 

Άρα η JP Morgan καταλήγει ότι η συνολική ονομαστική έκθεση της ΕΚΤ φτάνει τα 278 δισ. δολ.

 

Αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα θα υποχρέωνε τις 17 κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος να μοιραστούν τις ζημιές. Οι τράπεζες διαθέτουν 116 δισ. δολ. σε αποθεματικά άρα θα μπορούσαν να απορροφήσουν το κόστος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan.

 

Ωστόσο η εικόνα περιπλέκεται αν ακολουθήσει και η Ιρλανδία. Η συνολικά έκθεση της ΕΚΤ στην Ιρλανδία φτάνει τα 244 δισ. δολ. και η κεντρική τράπεζα δεν θα μπορούσε να απορροφήσει τις ζημιές αυτές.

 

Αν η Ελλάδα συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της, ο χάρτινος πύργος θα συνεχίσει να στέκεται, σημειώνεται στο άρθρο.

 

Στο τέλος, η Ελλάδα ενδεχομένως να πετύχει επιμήκυνση των αποπληρωμών ή η Γερμανία και η Γαλλία να ενορχηστρώσουν την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους -με ένα ήπιο discount- για ομόλογα που θα φέρουν την εγγύηση της Ε.Ε. όπως συνέβη με τα ομόλογα Brady τη δεκαετία του 1980, καταλήγει το άρθρο.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ