Οι όροι συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα – Όχι νέα μέτρα μετά το 2018 διαμηνύει η Αθήνα
Μέχρι το τέλος του έτους μεταθέτουν τις ελπίδες τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην κυβέρνηση, καθώς χάνεται η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας συο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Η ανταλλαγή emails με τους εταίρους συνεχίζεται και χθες στο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού, έγινε μια αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μπορεί να γίνει μόνο με την υπογραφή μιας παράλληλης συμφωνίας, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, που θα ολοκληρώνεται την ίδια χρονική περίοδο με την υπάρχουσα.
Η θέση της κυβέρνησης να μην δεχθεί μέτρα μετά το 2018 παραμένει και αυτή τη θέση θα μεταφέρει την Κυριακή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν καλά πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κοινοβουλευτική ομάδα της συγκυβέρνησης, αλλά θα αποτελούσε «βούτυρο στο ψωμί» της αντιπολίτευσης που θα έσπευδε να το χαρακτηρίσει ως «τέταρτο μνημόνιο».
Πέρα από το θέμα του βραχυπρόθεσμους χρέους, όπου η εικόνα φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει, το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό, καθώς οι επιλογές του Μαξίμου είναι περιορισμένες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά βάζει επί τάπητος την επέκταση της διάρκειας του κόφτη έως και το 2020 προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας και να αποφύγει τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων.
Τις τελευταίες ώρες σε Βρυξέλλες και Βερολίνο επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για συνολική συμφωνία έως το τέλος του έτους, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να φέρεται να συμφωνεί με το σχέδιο του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Για τα δημοσιονομικά τονίζεται πως το κενό των 200 εκατομμυρίων που υπάρχει μπορεί να κλείσει τις επόμενες ημέρες, ενώ αισιοδοξία υπάρχει για τα εργασιακά και τα ενεργειακά.