Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος της Κυριακής είναι κακό για τα ιταλικά ομόλογα, θα μπορούσε να είναι χειρότερο για την Ελλάδα, την ευρωπαϊκή χώρα που εμφανίζει μια από τις καλύτερες επιδόσεις φέτος στην αγορά ομολόγων.
Τους τελευταίους τρεις μήνες έχει περιοριστεί σημαντικά το spread μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων, την ώρα που διευρύνεται για τα άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα. Αυτό οφείλεται στην αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην προθυμία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της τρόικας στο τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους προκάλεσε ένα τεράστιο «μάζεμα» στα ελληνικά yields έναντι των γερμανικών. Το «βραβείο» θα είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Αυτό φαίνονταν μέχρι πρόσφατα εξαιρετικά δύσκολο, όμως τώρα συντελούνται «τεκτονικές» αλλαγές. Πρόσφατη ένδειξη αυτών των αλλαγών είναι το σχόλιο του μέλους της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ την Τρίτη, οποίος –όπως μετέδωσε το Reuters- δήλωσε πως η Ελλάδα μπορεί να συντηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 – δήλωση που ισοδυναμεί με σημαντική «ψήφο εμπιστοσύνης».
Η Ελλάδα μπορεί τώρα να εκδώσει τώρα χρέος στο χαμηλό εύρος της καμπύλης αποδόσεων, ενώ οι αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν υποχωρήσει.
Όμως, αυτή η πρόσφατη υπεραπόδοση θα μπορούσε εύκολα να αντιστραφεί στην περίπτωση που οι Ιταλοί πουν «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όχι μόνο για την Ιταλία, τον τρίτο μεγαλύτερο οφειλέτη του κόσμου, αλλά και σε άλλους οφειλέτες της περιοχής.
Η ΕΚΤ αναμφίβολα μπορεί να θέσει σε εφαρμογή προσωρινά έκτακτα μέτρα για να περιορίσει τις αναταράξεις στις αγορές ομολόγων μετά το δημοψήφισμα. Όμως η Ελλάδα παραμένει σε εύθραυστη κατάσταση, και ένα παρατεταμένο sell-off θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη τη σκληρή δουλειά που έχει κάνει για να επαναφέρει τη σταθερότητα.
Έτσι, αν και οι ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν λογική, ωστόσο το χρέος φαίνεται να είναι ακριβό, δεδομένου του μεγάλου ρίσκου που υπάρχει μπροστά.
Θα απαιτούσε σοβαρή αποφασιστικότητα από την πλευρά της Ελλάδας για να διαχωρίσει τη θέση της από την αναπόφευκτη παράπλευρη ζημιά που θα προκληθεί στην περιφέρεια – και να αποδείξει ότι μπορεί να χαράξει τη δική της πορεία.