Στόχος η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η υπαγωγή σε φορολόγηση σημαντικών κινητών περιουσιακών στοιχείων
Με στόχο τον σχεδιασμό ενός νέου φόρου που, αντικαθιστώντας τον σημερινό ΕΝΦΙΑ, θα «αγκαλιάζει» όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, το Υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει κάποια στιγμή εντός της επομένης χρονιάς να θέσει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
Σε αυτό θα αναφέρονται όλα τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία καθενός, προκειμένου να διευκολύνεται ο φορολογικός έλεγχος σε περιπτώσεις προσαυξήσεων της περιουσίας, αλλά και να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να εξομαλυνθούν οι τυχόν υφιστάμενες σήμερα φορολογικές αδικίες.
Το σκεπτικό των αρμοδίων στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι δεν αρκεί να φορολογείται μόνον η κατοχή ακίνητης περιουσίας και να εξαιρούνται της φορολόγησης άλλες μορφές κινητής περιουσίας, όπως για παράδειγμα έργα τέχνης, ράβδοι χρυσού, χρυσές λίρες και διάφορα τιμαλφή υψηλής αξίας.
Πρώτη προσπάθεια σύνταξης ηλεκτρονικού περιουσιολογίου είχε γίνει το 2015, αλλά δεν ευδοκίμησε. Στην παρούσα φάση, το σχέδιο προσκρούει στην άποψη των Θεσμών ότι είναι αδιανόητο να καταργηθεί ένας φόρος που τόσο αποτελεσματικά τόνωσε τα κρατικά έσοδα (αυτός δηλαδή του ΕΝΦΙΑ). Ωστόσο και οι ίδιοι οι δανειστές αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα φορολόγησης επιπλέον μορφών περιουσίας. Ήδη, στο κείμενο της συμφωνίας για την δεύτερη αξιολόγηση υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη διεύρυνση του μητρώου καταθέσεων όπου θα πρέπει σταδιακά να περιληφθούν και επενδύσεις σε κινητές αξίες, όπως μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά αποταμιευτικά προγράμματα.
Σημειώνεται πως το μητρώο καταθέσεων χρησιμοποιείται σήμερα για την ταχύτερη ολοκλήρωση ελέγχων της λεγόμενης αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας.
Το Υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί τώρα το μητρώο καταθετών και επενδυτών να μετεξελιχθεί σε ένα μητρώο περιουσίας, δηλαδή στο κοινώς λεγόμενο περιουσιολόγιο.
Όσον αφορά τις αντικειμενικές δυσκολίες που τυχόν προκύψουν κατά την διαδικασία εκτίμηση και αξιολόγησης των κτημάτων, η απάντηση που δίνεται από το ΥΠΟΙΚ είναι ότι π.χ. στις περιπτώσεις των έργων τέχνης μπορεί να ληφθεί υπόψη η αξία ασφάλισης.
Το πώς θα οικοδομηθεί το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Η πρόθεση είναι εντός του 2017 να κληθούν οι φορολογούμενοι να πληροφορηθούν μέσω taxisnet όλα τα περιουσιακά στοιχεία που τους “χρεώνει” η εφορία (ΙΧ, ακίνητα, καταθέσεις κ.λπ.) και να δηλώσουν αυτά που δεν γνωρίζουν οι φορολογικές Αρχές, όπως είναι η κατοχή έργων τέχνης και τιμαλφών αξίας.
Όσον αφορά τα μετρητά, η πρόθεση είναι να μην δηλωθούν αν δεν κατατεθούν πρώτα σε τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να αποδειχθεί η ύπαρξή τους. Και αυτό διότι υπάρχουν κίνδυνοι να δηλωθούν ποσά τα οποία δεν υπάρχουν μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί κουμπαράς για την κάλυψη του πόθεν έσχες.