Μείωση της ανεργίας στη ευρωζώνη σημειώνουν, όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι οικονομολόγοι της UBS Wealth Management σε έκθεσή τους, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και παραγόντων της Αγοράς.
Μάλιστα η ανεργία φαίνεται ότι υποχωρεί με ρυθμό γρηγορότερο και τον Οκτώβριο που μας πέρασε άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο κατά την τελευταία 7ετία, στο 9,8% (η ΕΚΤ, στην πρόβλεψή της του Σεπτεμβρίου για το 2017, εκτιμούσε ότι η ανεργία θα έφτανε τουλάχιστον στο 9,9%).
Είναι αναμενόμενο τώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, η πτώση που σημειώθηκε να επηρεάσει τις νέες προβλέψεις που πρόκειται να δημοσιευτούν την ερχόμενη Τρίτη. Γενικό συμπέρασμα πάντως είναι ότι το παραγωγικό κενό που παρουσιάστηκε κατά το προηγούμενο διάστημα τείνει να καλυφθεί, τουλάχιστον για ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η ΕΚΤ έχει ήδη προσπαθήσει να εξηγήσει αυτή την απροσδόκητη υποχώρηση της ανεργίας.
Σε άρθρο στο Economic Bulletin του Σεπτεμβρίου, η κεντρική τράπεζα υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι: από τη μία, χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία (αλλά και σε μικρότερο βαθμό η Ιταλία) έχουν μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας και την έχουν καταστήσει πιο ικανή να αντιδρά στις διακυμάνσεις της οικονομίας. Από την άλλη, παίζουν ρόλο μακροπρόθεσμοι παράγοντες όπως η μετατόπιση προς τις υπηρεσίες ως κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη.
«Οι πρόσφατες, ισχυρές επιδόσεις στην απασχόληση, σε σχέση με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, αποδίδονται μερικώς σε διαρθρωτικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την ευρωζώνη και που έχουν σαν αποτέλεσμα μια αγορά εργασίας που είναι πιο ευέλικτη και αντιδρά πιο άμεσα», συμπεραίνει η έκθεση.
Υπάρχει, πάντως, μια συνεχιζόμενη διαφωνία για το αν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας βοηθούν ή εμποδίζουν τις προσπάθειες για γρηγορότερο πληθωρισμό.