Στόχος η προσέλκυση του ΔΝΤ στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων
Νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και να το πείσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.
«Βρείτε τα με τους Θεσμούς και μην υπολογίζεται σε παζάρια με τους υπουργούς», είχε δηλώσει μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, εννοώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κατευνάσει την πολεμική που ασκεί το Ταμείο και να φροντίσει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του θεσμοθετώντας μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που χωρίζουν τους Ευρωπαίους δανειστές από αυτούς πέραν του Ατλαντικού, αλλά και 900 εκατ. ευρώ για να ισοσκελιστούν οι επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα υφεσιακά μέτρα για τα κρατικά ταμεία.
Ήδη οι τεχνοκράτες των Θεσμών ετοιμάζουν τα νέα μέτρα που θα οδηγήσουν στην επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη μετά το 2018 (το καλοκαίρι του οποίου λήγει το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής). Ωστόσο, προκειμένου το ΔΝΤ να καθίσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, αξιώνει από τώρα τα εξής:
α) Συντελεστή ΦΠΑ τροφίμων από 13% σε 14% ή και 15% και αύξηση ΦΠΑ στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, από το 13% στο 24%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου, αυτό θα επιφέρει έξτρα έσοδα ύψους 250-300 εκατ. ευρώ (ή μισό δισ. ευρώ, αν επιλεχθεί αύξηση κατά 15%. Το ΔΝΤ δηλαδή διατείνεται ότι το κράτος θα μπορέσει να αυξήσει τα έσοδά του αυξάνοντας τον ΦΠΑ στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τα οποία δεν μπορεί να ελαττώσει ο καταναλωτής. Η αύξηση στον ΦΠΑ των λογαριασμών ΔΕΚΟ ήταν βασική αξίωση του ΔΝΤ από το καλοκαίρι του 2015, οπότε υπολόγιζε σε εξοικονόμηση 470 εκατ. ευρώ ετησίως. Τότε μάλιστα είχε τοποθετηθεί υπέρ της διακοπής της ηλεκτροδότησης και εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε όσους λόγω της κρίσης αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
β) Νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθούς και συντάξεις, στις 5.000 – 6.000 ευρώ, αντί 8.636 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους άγαμους. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το σημερινό σύστημα επιτρέπει σε έναν στους δύο φορολογούμενους να μην πληρώνουν καθόλου άμεσους φόρους εισοδήματος, επιβαρύνοντας αυτούς που δηλώνουν ως εισόδημα 12.000 – 30.000 ευρώ. Αυτό συνεπάγεται αυτομάτως την επιβάρυνση κατά περίπου 800 ευρώ ετησίως όσων δηλώνουν εισοδήματα από 6.000 ευρώ και άνω.
γ) «Κόφτης» σε μισθούς και απολύσεις στο Δημόσιο, ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Στο κείμενο του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου γίνεται λόγος για «μηχανισμό» -κάτι που παραπέμπει ευθέως σε «μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης». Με άλλα λόγια, το ταμείο επιμένει σε χρονική επιμήκυνση πέραν του 2019 της εφαρμογής του «κόφτη» που έχει ήδη συμφωνηθεί.
Το ΔΝΤ, που έχει αντιδράσει στο μοντέλο της αξιολόγησης όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους, προτείνει τη σύνδεση της αξιολόγησης με την απομάκρυνση ή τη μισθολογική υποβάθμιση των ακατάλληλων και αντιπαραγωγικών δημοσίων υπαλλήλων.
δ) Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, που σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου προβλέπεται ότι θα διατηρούν οι συνταξιούχοι μετά τον επανυπολογισμό τους με τον νέο αλγόριθμο. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει επιπλέον τσεκούρι 20%-40%, δηλαδή θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τις συντάξεις μετά τη σωρεία των περικοπών που έχουν υποστεί [βλ. σχετικά: ΔΝΤ: Απαιτεί μαχαίρι 30% σε καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις].
ε) Κατάργηση των επιδομάτων. Ήδη η κυβέρνηση έχει δεχτεί την ενσωμάτωση των πρώτων επιδομάτων στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης των 200 – 500 ευρώ μηνιαίως (συνολικό πραγματικό εισόδημα μαζί με το επίδομα). Η κυβέρνηση αρνείται να αποδεχτεί την ενσωμάτωση και άλλων επιδομάτων, όπως αυτά της ανεργίας ή του πετρελαίου θέρμανσης, τα οποία όμως ενδεχομένως να μετατραπούν σταδιακά σε επίδομα εργασίας ή να περικοπούν έτι περαιτέρω.
στ) Το ΔΝΤ αναμένεται να εγείρει εκ νέου αξιώσεις για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και ενδεχομένως επίσπευση της αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ, επειδή ο εισπρακτικός στόχος εκτροχιάστηκε μετά την απώλεια των 400 εκατ. ευρώ από το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.