Ποια μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εφαρμόζει η Εφορία και πώς προστατεύονται οι οφειλέτες
Αντιμέτωποι με κατασχέσεις από την Εφορία βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
Πρόκειται για μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση εναντίον όσων δεν εκπληρώνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ακριβώς επειδή η υπερφορολόγηση που επιβάλλει η κυβέρνηση θέτει αυτούς σε κατάσταση αδυναμίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, ο συνολικός αριθμός των φυσικών και νομικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ήταν στο τέλος του 2015 στα περίπου 4,3 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, οι ανείσπρακτες οφειλές έφτασαν στα 4,37 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο υποχώρησαν πάλι στα 4,3 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο αυξητική πορεία ακολούθησε ο αριθμός όσων υπόκεινται σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από την Εφορία. Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, αυτοί αριθμούσαν σε 695.074 άτομα και τον Οκτώβριο έφτασαν τους 803.803 –μια αύξηση 108.729 ατόμων μέσα σε διάστημα 10 μηνών.
Έκδοση κατασχετηρίου για τραπεζικούς λογαριασμούς
Το κυριότερο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που επιβάλλει η Εφορία είναι η έκδοση κατασχετηρίου για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη, με άλλα λόγια η δέσμευση των χρηματικών υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη. Στην συνέχεια τα χρήματα αυτά αποδίδονται από την εκάστοτε τράπεζα στο ελληνικό Δημόσιο.
Η μόνη προστασία που μπορούν να απολαύουν οι οφειλέτες είναι η προληπτική δήλωση στο taxisnet ενός και μόνου λογαριασμού ο οποίος θα χαρακτηριστεί ως ακατάσχετος, για ποσό μέχρι τα 1.250 ευρώ.
Δέσμευση ακινήτων και αναγκαστικοί πλειστηριασμοί
Η Εφορία μπορεί βεβαίως να δεσμεύσει ακίνητα και να τα προωθήσει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό. Αλλά το μειωμένο ενδιαφέρον των αγοραστών, λόγω της οικονομικής ύφεσης, καθιστούν την διαδικασία ως ατελέσφορη για τα κρατικά ταμεία.
Δέσμευση μισθών και εισοδημάτων «εις χείρας τρίτων»
Σημαντικό μέτρο είναι και αυτό των κατασχέσεων μισθών και εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, όπως για παράδειγμα ενοικίων ή απαιτήσεων από πελάτες. Για τις κατασχέσεις από μισθό ή σύνταξη, ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ και για το ποσό από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%. Το ποσό άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί στο σύνολό του.