Τι προτείνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος
Μετά από τρία διαδοχικά μνημόνια, οκτώ χρόνια ύφεσης και τρεις διαφορετικές εκλεγμένες κυβερνήσεις αποτελούμενες από διαφορετικά κόμματα και πρόσωπα, θα έπρεπε το πολιτικό σύστημα της χώρας να έχει κατανοήσει το προφανές: εύκολες και ευχάριστες λύσεις δεν υπάρχουν.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο προκειμένου να βγει από την κρίση. Ένα σχέδιο που θα εκπονηθεί και θα συμφωνηθεί από την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων και κυριότερα θα υποστηριχθεί ενώπιον των εταίρων και των δανειστών με τέτοιον τρόπο που να καταδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται μέτρα λιτότητας που δεν οδηγούν παρά μόνο βαθύτερα στην ύφεση.
Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε πάλι τους εταίρους και δανειστές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να καθυστερήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης “παζαρεύοντας” την επιβολή νέων σκληρών μέτρων που η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να αποδεχθεί.
Το μεγάλο ερώτημα είναι, ωστόσο, το τι πρέπει να γίνει σε αυτήν τη χώρα προκειμένου να επανέλθει στην πραγματικότητα, να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης.
Το βασικότερο όλων είναι να υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Γιατί μόνο έτσι θα δοθεί το σήμα στις διεθνείς αγορές να δουν και πάλι την Ελλάδα με επενδυτικό ενδιαφέρον. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, έρχεται το εθνικό σχέδιο, που με σύνεση, συναίνεση και συνεργασία θα έχει συμφωνηθεί από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων. Ένα εθνικό σχέδιο που πρέπει να έχει και την υπογραφή των παραγωγικών τάξεων της χώρας, που αγωνίζονται καθημερινά στον επιχειρηματικό στίβο. Από επιχειρηματίες και εργαζόμενους που συνεχίζουν κόντρα στην κρίση να στοχεύουν ψηλά, να καινοτομούν και να πετυχαίνουν. Από τους ανθρώπους που δίνουν ζωή σε νέες επιχειρηματικές ιδέες, που τολμούν να υπερβαίνουν τα εσκαμμένα και να ανοίγουν νέους δρόμους στην αγορά.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, τόσο σε επίπεδο οικονομίας και παραγωγικής συγκρότησης, όσο και σε επίπεδο κουλτούρας, αντιλήψεων και προτύπων.
Ως προς την οικονομία, έχει έρθει πλέον η ώρα για την εφαρμογή ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος, που θα στηρίζεται λιγότερο στο κράτος και περισσότερο στην ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα, στην ενεργοποίηση των δυνάμεων της υγιούς επιχειρηματικότητας. Θα στηρίζεται στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Θα στηρίζεται στη στρατηγική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας: στη γεωγραφική θέση και στο κλίμα της, στη μοναδική φυσική και πολιτιστική της κληρονομιά, αλλά και στο σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό της.
Ο στόχος αυτός μεταφράζεται στη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για την άνθηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, για την προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων.
Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει:
1. Σύγχρονο, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς
2. Απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης επενδύσεων, ειδικά σε κλάδους με υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την απασχόληση
3. Ολοκλήρωση και εκσυγχρονισμός των ρυθμιστικών πλαισίων που καθορίζουν περιβαλλοντικούς όρους και χρήσεις γης.
4. Αναβάθμιση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος. Η οποία περιλαμβάνει, εκτός της σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα, και την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, όπως εταιρείες διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων, εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών, αλλά και σχήματα μαζικής χρηματοδότησης.
5. Επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στις αγορές.
6. Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, όπως το realestate και ο τουρισμός.
7. Τέλος, είναι σημαντικό να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ένα μοντέλο στρατηγικής συνεργασίας κράτους – επενδυτή, στα πρότυπα του διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ώριμες επιχειρηματικές προτάσεις, σε τομείς όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, οι μεταφορές και η ενέργεια, που μπορούν να αξιοποιηθούν με χρήση αυτού του μοντέλου και να δώσουν παράλληλα, ένα θετικό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Και θα συνεχίσουμε.
Το αίτημα για τη δημιουργία ενός γόνιμου περιβάλλοντος, στο οποίο θα μπορεί να ανθίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία, η γνώση και το ταλέντο των νέων ανθρώπων, είναι ένα αίτημα πολιτικό.
Προϋποθέτει υπευθυνότητα από κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενους. Προϋποθέτει συναίνεση και συνεργασία. Προϋποθέτει αποφασιστικότητα, τόλμη και σχεδιασμό με γνώμονα όχι τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενιές.