Απογοητευτική η εικόνα της Ελλάδας για την ΕΕ

Μπορεί η υπόλοιπη Ευρώπη να βλέπει την Ελλάδα ως μη ανταγωνιστική και ανίκανη να διαχειριστεί τα δημοσιονομικά της, ωστόσο, η ίδια η χώρα έχει ακόμα πιο απαισιόδοξη για την κατάστασή της.

 

Τα κοινωνικά προγράμματα έχουν πλήξει τους πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα, και η περικοπή των συντάξεων χτυπάει τους ηλικιωμένους. Οι περικοπές μισθών και η αύξηση των φόρων ‘ελαφρύνουν’ τα πορτοφόλια της μεσαίας τάξης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημερινό της δημοσίευμα η WSJ. Οι κατασκευές είναι πολύ πιο κάτω από ότι ήταν ένα χρόνο πριν και τα ποσοστά εγκληματικότητας έχουν αυξηθεί.

 

Η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για τον ‘πόνο’ που επρόκειτο να επέλθει μετά το πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα για τη διάσωσή της από την κρίση του χρέους, από την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2010.

 

Η κακή πορεία που διανύει η χώρα έκτοτε, καθώς και ο τρόπος διέξοδός της από τη δυσμενή αυτή κατάσταση, πρόκειται να είναι το επίκεντρο των συζητήσεων της συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Ιστορικό διάσωσης και προβλέψεις


Η συμφωνία διάσωσης προέκυψε κατόπιν συνομιλιών, με σκοπό τη μείωση του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, το κόψιμο του χρέους και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών εν καιρώ, για να επιστρέψουν στις αγορές ομολόγων το επόμενο έτος. Κυβερνητικοί οικονομολόγοι υπολόγισαν ότι για να καταστεί βιώσιμο το χρέος στην Ελλάδα, η οικονομία της θα πρέπει να αυξηθεί κατά μέσο όρο 3% σε καθένα από τα επόμενα χρόνια.

 

Ωστόσο τα ποσοστά δεν ανεβαίνουν. Μια ύφεση που γίνεται όλο και βαθύτερη, έχει ανατρέψει τις προσπάθειες για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων. Η καταστολή της φοροδιαφυγής, εδώ και καιρό, είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη μείωσης στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

 

Για φέτος, η κυβέρνηση προβλέπει η οικονομία να συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 3%, ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα αναμένουν συρρίκνωση 4%.

 

Προβλήματα στον τομέα παραγωγής

 

Στα οκτώ χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης του χρέους, οι μισθοί στη δημόσια διοίκηση αυξήθηκαν κατά 170%, ενώ η παραγωγικότητα αυξήθηκε μόνο κατά 70%.

 

Η κυβέρνηση μπορεί να πρέπει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο στην αναδιάρθρωση του εργατικού δυναμικού της χώρας, με την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων και την εκκαθάριση θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, ωστόσο με κίνδυνο επαναλαμβανόμενων κοινωνικών αναταραχών και περισσότερες οικονομικές αντιξοότητες. Το δημοσίευμα αναφέρει και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες στην Αθήνα και παρέλυσαν την πρωτεύουσα.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, χάνει ολοένα και περισσότερους πόντους δημοτικότητας, λέγοντας στους Έλληνες να σφίξουν το ζωνάρι τους και να συνεχίσουν να εργάζονται για λιγότερα χρήματα.

 

Η ΕΕ ανησυχεί


Οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι ανησυχούν ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας με διαρθρωτικές αλλαγές και έτσι κάλεσαν τον υπουργό Οικονομικών της χώρας για μια συνάντηση στο Λουξεμβούργο, την Παρασκευή.

 

Παραδέχονται ωστόσο ότι η χώρα έχει πολλές πιθανότητες να επιστρέψει στις αγορές το επόμενο έτος και θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερη χρηματοδοτική ενίσχυση.

 

Η επιβεβαίωση ότι η βοήθεια είναι απαραίτητη, θα έρθει μετά το τέλος του ελέγχου της Τρόικας στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

 

Το σίγουρο είναι πως ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης και συνοδευτικά μέτρα λιτότητας, υπόσχονται μια άλλη πικρή χρονιά για την Ελλάδα, με τον κίνδυνο μιας περαιτέρω οικονομικής συρρίκνωσης να συμπιέζει τα νοικοκυριά ακόμη περισσότερο.

 

Η πραγματική ανησυχία είναι πως δεν φαίνεται να υπάρχει ένας σαφής τρόπος για να αναστραφεί η κατάσταση, χωρίς τη μαζική αύξηση των ποσοστών παραγωγικότητας της οικονομίας και μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ