Τη διαφωνία του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ερωτηθείς για το κείμενο που δημοσίευσε το στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν και κάλεσε το ΔΝΤ να υπερασπιστεί την άποψή του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Νέα Υόρκη, για το 18ο ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου σε εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης της ομογένειας της Νέας Υόρκης, καθώς και της δημόσιας τηλεόρασης.
Ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για επενδύσεις και ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, με βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού της. Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, επισήμανε ο κ. Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια επαναφοράς του θεσμού της συλλογικής διαπραγμάτευσης των όρων εργασίας ευθυγραμμίζεται με την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πρακτικών.
Ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τις θεσμικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και παραγωγής από ανανεώσιμης ενέργειας. Υποστήριξε ότι διαμορφώνουν το κατάλληλο πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων. Σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Σε ερώτηση για τους ισχυρισμούς Τόμσεν ότι το ΔΝΤ δεν είναι αυτό που θέλει τη λιτότητα και ότι αν η Ελλάδα συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους για πιο φιλόδοξα πρωτογενή πλεονάσματα, θα πρέπει να νομοθετήσει, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Οι απαντήσεις είναι δεδομένες. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ένα πλαίσιο με τους Ευρωπαίους. Συνεχίζουμε να συζητάμε. Αυτό το πλαίσιο έχει ως βάση το 2018 που έχει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Η θέση της κυβέρνησης είναι απόλυτα σαφής. Δεν πρόκειται να νομοθετήσει κανένα επιπρόσθετο μέτρο. Άρα, από εκεί και πέρα, είναι θέμα του νέου κύκλου των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο».
Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε σχετικά: «Οι υποψήφιοι επενδυτές θέλουν κυρίως να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο περιβάλλον ως προς τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν για να υλοποιήσουν την επένδυσή τους. Αυτοί έχουν να κάνουν, τόσο με το φορολογικό πλαίσιο, όσο και με τη χωροταξική νομοθεσία, αλλά και με τους κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Συνολικά, οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται στη διαμόρφωση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει μακροπρόθεσμες επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν σταθερές θέσεις εργασίας, καθώς και τη σύσταση και ανάπτυξη δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Ο κ. Χαρίτσης, ανέφερε επίσης, ότι έχουν γίνει ήδη σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας ειδική αναφορά στον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος προβλέπει 12ετές σταθερό φορολογικό καθεστώς.