Προσπάθειες να ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα και να πέσουν οι τόνοι, ενώ στον αέρα βρίσκονται οι αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχο οι αποφάσεις παραπέμπονται στο επόμενο Eurogroup, το οποίο έχει οριστεί για τα τέλη Ιανουαρίου, εκτός κι αν υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση.
Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε ρεπορτάζ στο διεθνή Tύπο που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος χαρακτήρισε μονομερή ενέργεια την απόφαση Ντάισεμπλουμ να «παγώσει» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων, περιγράφοντας ένα είδος «πραξικοπήματος» και σαφή διαφοροποίηση μεταξύ Κομισιόν – Eurogroup.
Από την πλευρά του, ο Ευκλ. Τσακαλώτος υποστήριζε πως υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για να μην πάμε σε εκλογές, και ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση, επιχειρώντας παράλληλα να ρίξει τους τόνους για τη 13η σύνταξη.
Πάντως οι Θεσμοί στην πρώτη έκθεση που υπέβαλαν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, φέρεται να εξέφρασαν την ανησυχία για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διανομή του έκτακτου επιδόματος αλλά και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά που αντιμετωπίζουν πίεση στο προσφυγικό. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ταμείου η προκαταρκτική έκθεση των Θεσμών που υποβλήθηκε στα κράτη-μέλη θεωρεί πως τα μέτρα εγείρουν σημαντικές ανησυχίες τόσο στη διαδικασία όσο και στην ουσία σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, ειδικά σε ό,τι αφορά στις συντάξεις. Όπως εκτιμάται, αυτά τα μέτρα περιορίζουν το «μαξιλάρι ασφαλείας» για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2017 και το 2018, αν και εγείρουν ρίσκα για τους στόχους, αν αυτά επεκταθούν και στο μέλλον.
Νωρίτερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το MNI, χαρακτήριζε ως μονομερή ενέργεια την απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ να «παγώσει» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο. Η ίδια πηγή φέρεται να δήλωνε πως υπάρχει έντονη διαφοροποίηση ανάμεσα στην Κομισιόν και στο Eurogroup όσον αφορά τις αιφνιδιαστικές εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού για συνταξιούχους και νησιώτες. Εκτιμούσε δε πως η στάση Μοσκοβισί, Ολάντ και Σαπέν επιβεβαιώνει κατά κάποιο τρόπο το ότι εάν η Κομισιόν γνώριζε για τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού δεν θα είχε εκφράσει κάποια ένσταση.
Πρέπει να σημειωθεί πως στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Γ. Ντάισελμπλουμ την Τετάρτη, αναφερόταν πως οι αποφάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού δεν φαίνεται, σύμφωνα με τους Θεσμούς, να είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, προσθέτοντας όμως πως αναμένεται αναλυτική έκθεση των Θεσμών για τα συγκεκριμένα μέτρα. Χθες πάντως, κυβερνητικός αξιωματούχος εκτιμούσε πως θα υπάρξει ανακοίνωση για ξεπάγωμα των μέτρων εντός του Δεκέμβρη. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και άλλη κυβερνητική πηγή μιλώντας στις Βρυξέλλες, που σημείωναν ότι τα μέτρα διανομής μέρους του πλεονάσματος δεν οδηγούν εκτός τροχιάς το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και άρα θα ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Τσακαλώτος: Δεν έχουμε λόγο να πάμε σε εκλογές
Εν τω μεταξύ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου προς τους εκπροσώπους των γερμανικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, στο Βερολίνο, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για αντικειμενικούς λόγους για να μην πάμε σε εκλογές, επισημαίνοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο αν θα μπορούσε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα «ήταν κρίμα» να μην υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το χρέος, τονίζοντας ότι το Eurogroup δεν έχει ακόμη λάβει καμιά απόφαση σχετικά με βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος επισήμανε πως η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει στο EWG (EuroWorking Group) γιατί είναι απαραίτητη η χορήγηση του ποσού αυτού στους χαμηλοσυνταξιούχους και έκρινε πως κάθε λογικός άνθρωπος θα δει την ανάγκη η κυβέρνηση να αντιδράσει στις ανάγκες των πολιτών.
Σημείωσε δε πως δεν θεωρεί πως είναι τόσο μεγάλο θέμα η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους για τις γιορτές. «Έχουμε σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε», είπε και τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της εργατικής τάξης, εν μέσω νικών ή ισχυροποίησης λαϊκιστικών δυνάμεων σε εκλογές και σε δημοψηφίσματα. Ακόμη, επισήμανε ότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμείνει σε νέες περικοπές (δημοσίων δαπανών, μισθών ή συντάξεων) που δεν προβλέπονταν μέχρι τώρα.