Ομοίως συντελεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της παροικονομίας
Η διαπίστωση, εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές συντελούν στην αύξηση εσόδων μέσω απόδοσης του ΦΠΑ, ώθησε την κεντρική τράπεζα να πιέζει προς την κατεύθυνση ευρύτερης και καθολικότερης χρήσης «πλαστικού» χρήματος στις συναλλαγές των πολιτών.
Στην ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για την Οικονομία αναφέρεται ότι, κατά το β’ εξάμηνο του 2015, η χρήση χρεωπιστωτικών κρατών στον τομέα της ιδιωτικής κατανάλωσης, διπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ανερχόμενη σε ποσοστό – ρεκόρ του 9,4% (Ενδεικτικά, η αμέσως προηγούμενη υψηλότερη τιμή ήταν 5,4% και αφορούσε στο το 2007).
Η αυξανόμενη χρήση πλαστικού χρήματος συνεχίστηκε και το 2016 και ανήλθε κατά το πρώτο εξάμηνο στο 11,1% της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Από το δ’ τρίμηνο του 2015 και εντεύθεν, τα ετήσια έσοδα ΦΠΑ αυξήθηκαν θεαματικά, κατά 8,5%, 18,0% το α΄τρίμηνο 2016 και 15,9% το β΄τρίμηνο 2016.
Ενώ λοιπόν η φορολογική βάση συρρικνώθηκε αντιστοίχως κατά 0,5%, 2,5% και 0,8%, τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν –κι αυτό ακριβώς καταδεικνύει ότι η αύξηση των εσόδων δεν οφείλεται στην μεταβολή της φορολογικής βάσης ή την αύξηση των συντελεστών, αλλά από τον τρόπο εξόφλησης των συναλλαγών.
Η χρήση «πλαστικού» χρήματος όμως δεν δρα ευεργητικά μόνο στον τομέα της εξασφάλισης των κρατικών εσόδων, αλλά συντελεί και στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και παροικονομίας.