Έξω το φωνάζουν και εμείς τους ακούμε και το διαψεύδουμε. Για αντίστροφη μέτρηση προς την αναδιάρθρωση κάνει λόγο σε έκθεσή της η Βarclays Capital.
Σε σημερινή τους έκθεση οι αναλυτές της Barclays Capital, επισημαίνουν ότι τόσο τον Απρίλιο του 2010 αλλά όσο και τον περασμένο Οκτώβριο εκτιμούσαν ότι ήταν ακόμη πολύ νωρίς για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αφού τα πλεονεκτήματα της αναβολής της υπερέβαιναν το κόστος της.
«Σκεφτήκαμε ότι η Ελλάδα και η ΕΕ χρειάζονταν χρόνο προκειμένου η πρώτη να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η έτερη να ελαχιστοποιήσει τη μετάδοσης της κρίσης. Κυρίως, όμως δεν πιστεύαμε ότι η Ελλάδα θα αντάλλασσε μια ομαλή αναδιάρθρωση τότε, με μια ακατάστατη αναδιάρθρωση αργότερα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η έκθεση συνεχίζει αναφέροντας «Έτσι, αν υποθέσουμε ότι το δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ ξεπεράσει σε διάρκεια αποπληρωμής τα 10 χρόνια, και η μείωση των επιτοκίων μειωθεί από 7% στο 4,5%, τότε οι επιπτώσεις από την ελάφρυνση του χρέους θα είναι της τάξης του σχεδόν 9% του ΑΕΠ».
Για διαγραφή των δυο τρίτων των ομολόγων που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών επενδυτών συνέχισε η Barclays και αυτό για να θεωρηθεί φερέγγυα η χώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα πάρουν πίσω μόλις 25-28 σεντς στο ευρώ ή 44 με 40 σεντς σε πιο ευνοϊκό σενάριο που σημαίνει haircut 67% στην πρώτη περίπτωση και 48% στη δεύτερη.