Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ Η ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ
Χρειάστηκαν μήνες διαβουλεύσεων για να μπορέσουν οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ να καταλήξουν στη συμφωνία του Νοεμβρίου για τη μείωση της παραγωγής του, ξεπερνώντας τη μεταξύ τους καχυποψία και αφήνοντας στην άκρη τις διαφορές τους. Όμως, ακόμα και μετά από όλα αυτά, η επίτευξη της συμφωνίας ίσως αποδειχθεί ότι ήταν το εύκολο μέρος αυτής της υπόθεσης. Η εφαρμογή της είναι ένα εντελώς άλλο ζήτημα.
Άλλωστε, ο ΟΠΕΚ είναι διάσημος για την αποτυχία του να επιβάλει τα όρια παραγωγής που ο ίδιος έχει αποφασίσει. Οι συμφωνίες του καρτέλ συνήθως αναφέρουν ακριβώς πόσα βαρέλια πετρελαίου θα πρέπει να περικόψει από την ημερήσια παραγωγή του το κάθε μέλος. Αλλά για τη συμμόρφωση των μελών με τα όρια αυτά, ο ΟΠΕΚ βασίζεται απλά σε ένα εύθραυστο σύστημα τιμής, καθώς δεν υπάρχει κανένας επίσημος μηχανισμός που να τιμωρεί τις χώρες μέλη που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους.
Σε 17 αποφάσεις για τη μείωση της παραγωγής από το 1982, οι χώρες του ΟΠΕΚ εφάρμοσαν μόλις το 60% των συμφωνηθέντων, υπολογίζει η Goldman Sachs. Ο ΟΠΕΚ υπερέβη τα όρια της παραγωγής του κατά 883.000 βαρέλια την ημέρα, κατά μέσο όρο, από το 2000 έως το 2008, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
«Το ατυχές κομμάτι είναι ότι συνήθως “κλέβουμε”», παραδέχθηκε ο Ali al-Naimi, πρώην υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Η αγορά πιστεύει ότι κάτι ανάλογο θα γίνει και αυτή τη φορά, παρότι 11 χώρες εκτός του ΟΠΕΚ προσήλθαν στα κεντρικά γραφεία του καρτέλ στη Βιέννη και συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 558.000 βαρέλια την ημέρα, προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές. Οι λεπτομέρειες για το ποιες χώρες θα μειώσουν την παραγωγή τους και πόσο ή πότε, δεν έγιναν γνωστές. Όπως δεν ανακοινώθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας.
Από την Έντυπη Έκδοση