Μια δημοσκόπηση του Reuters από επενδυτές και οικονομολόγους, παρουσίασε την συντριπτική πλειοψηφία να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της, ενδεχομένως, εντός του τρέχοντος έτους.
Οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων αναμένουν την Αθήνα να ξεπληρώνει λιγότερα από τα μισά από αυτά που οφείλει.
Το ΔΝΤ δήλωσε ότι είναι έτοιμο να παράσχει μεγαλύτερη βοήθεια προς την Ελλάδα εφόσον ζητηθεί, αλλά η χώρα έχει ακόμα άφθονο ανεκμετάλλευτο δυναμικό για να αυξήσει τα πρόσθετα μετρητά από μόνη της, ωστόσο με ιδιωτικοποιήσεις.
Οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών της Ευρωζώνης, αναμένεται να αποφασίσουν για μια οικονομική βοήθεια προς την Πορτογαλία, ύψους 78 δισ. ευρώ, την επόμενη Δευτέρα, αφού και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας κατέληξε σε συμφωνία για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική έγκριση του πακέτου.
Όμως, οι αγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει το χρέος της και θα πρέπει να αναδιαρθρώσει, προκαλώντας ζημιές προς του επενδυτές με σοβαρές συνέπειες στη ζώνη του ευρώ αλλά και πέραν αυτής.
Σημάδια ανησυχίας έχουν αρχίσει να αναδύονται από την αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
«Αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν δυσκολίες», είπε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. «Οι πολίτες ανησυχούν πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος οι στόχοι για τα έσοδα να μην τηρηθούν και να πιέσουν για μεγαλύτερη μείωση των δαπανών».
Η Ιρλανδία και η Ελλάδα εξαρτώνται ήδη από μια μεγάλη οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ, ενώ η Πορτογαλία βρίσκεται στο στάδιο αναμονής για μια σανίδα σωτηρίας του ύψους των 26 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες στις υπερχρεωμένες χώρες κρατούνται ‘επιπλέουν’ ακόμα από την απεριόριστη ρευστότητα της ΕΚΤ. Το ΔΝΤ αναφέρει πως η κεντρική τράπεζα ίσως χρειαστεί να επεκτείνει το σύστημα αυτό και πάλι μετά τις 12 Ιουνίου.
« Η μετάδοση της ‘μόλυνσης’ στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ, και έπειτα προς την αναδυόμενη Ευρώπη, εξακολουθεί να αποτελεί απτό κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης», αναφέρει η τελευταία οικονομική έκθεση του παγκόσμιου δανειστή, σχετικά με την Ευρώπη.