Η καθυστέρηση της αξιολόγησης δυναμιτίζει το οικονομικό κλίμα – «Κώδων κινδύνου» για την χρηματοδότηση των τραπεζών
«Πονοκέφαλο» αποτελεί για τους τραπεζίτες η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς αυτή κρατά μακριά από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τα ελληνικά ομόλογα.
Για τα περισσότερα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη ο ερχόμενος Μάρτιος δεν θα αποφέρει κάτι νέο, όταν το ΔΣ της ΕΚΤ συνεδριάσει στις 9 του μηνός, και οι ελπίδες πλέον στρέφονται στον επόμενο μήνα, τον Απρίλιο, αν και πάλι ορισμένοι εκτιμούν πως και τότε η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE είναι αμφίβολη, καθώς δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση πριν τις αρχές του καλοκαιριού του 2017.
Το γεγονός ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2017 η Ελλάδα δεν υποχρεούται σε πνιγηρές αποπληρωμές χρέους θεωρείται γενικά ότι δεν θα εκβιάσει πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη το ρευστό πολιτικό σκηνικό εντείνει την αβεβαιότητα.
Βέβαιο είναι πως όσο η ένταξη στο QE καθυστερεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών τίθεται σε κίνδυνο –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την χρηματοδότηση της πραγματικής Οικονομίας αλλά και των ίδιων των τραπεζών. Ταυτόχρονα, το καυτό πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων παραμένει ως «θηλιά» στα εκτεθειμένα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποθαρρύνει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ξένα funds.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπερχρεωμένες αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις. Ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρότατο πρόβλημα χρηματοδότησης, για τον λόγο αυτόν κάποιες μεγάλες σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε έκδοση ομολόγων -κάτι που επίσης παραμένει στον «πάγο» λόγω της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές.