Το γεγονός ότι, παρά τη συρρίκνωση κατά 4,8% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν εννέα συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικών ρυθμών μεταβολής, χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ως «ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη».
Σε ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρεται ότι «επιπλέον, σε ετήσια βάση η ύφεση ρηχαίνει σημαντικά καθώς ο ρυθμός της μειώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2011 κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σταθερούς όρους (από το -7,4% σε -4,8%) και κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες σε ονομαστικούς όρους (από το -5,2% στο -4,5%)».
Σύμφωνα, επίσης με το υπουργείο, «ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης για το 2010, διαμορφώνεται στο – 4,35% έναντι – 4,5% που εκτιμούσαν τα στοιχεία του Μαρτίου 2011. Ομοίως, ο ρυθμός μεταβολής του ονομαστικού ΑΕΠ για το 2010 διαμορφώνεται τώρα στο -1,68% από -2,1% που εκτιμάτο αρχικά από την ΕΛΣΤΑΤ».
Σχετικά με την επίπτωση της πορείας του ΑΕΠ στα δημόσια έσοδα και με βάση τις νέες εκτιμήσεις, το υπουργείο εκτιμά ότι η βαθύτερη ύφεση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010 εξηγεί σε ακόμη πιο μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του 2011 στα έσοδα του προϋπολογισμού και της Γενικής Κυβέρνησης. «Η επιβράδυνση της ύφεσης και ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αποτελεί ένδειξη για μια καλύτερη πορεία και στα δημόσια έσοδα από εδώ και στο εξής», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Σε συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη της αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2011. Με βάση τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, η εξέλιξη αυτή αναμενόταν για μετά το δεύτερο τρίμηνο του έτους γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ενθαρρυντικές τις σημερινές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.
Το πρώτο τρίμηνο του 2011 εμφανίζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,8% σε σταθερές τιμές (έναντι -2,8% το προηγούμενο τρίμηνο) και ρυθμό ανάπτυξης 0,1% σε τρέχουσες τιμές (έναντι -3,3% το προηγούμενο τρίμηνο).
Διαβάστε επίσης: Συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 4,8%