Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει το πρόγραμμα εγγυήσεων του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) για χαμηλότοκα δάνεια που αφορούν στην αγορά πρώτων υλών οδηγεί το ταμείο να εξετάσει την παράτασή του και μετά το τέλος Αυγούστου 2011, οπότε και λήγει, αλλά και την αναμόρφωσή του.
Το πρόγραμμα εγγυήσεων για αγορές πρώτων υλών, με χαμηλότοκα δάνεια, 6ετούς διάρκειας, ύψους ως 300.000 ευρώ επιδιώκει το ΕΤΕΑΝ να το επεκτείνει καθώς εκτιμάται ότι ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό στις απαιτήσεις μιας αγοράς που αντιμετωπίζει τις ”κλειστές κάνουλες” της τραπεζικής χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΤΕΑΝ, ήδη, με βάση τα στοιχεία μέχρι και τις 13 Μαΐου 2011, προκύπτει ότι έχουν λάβει εγγυήσεις από το ΕΤΕΑΝ για χαμηλότοκα δάνεια κάλυψης δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών 1.484 επιχειρήσεις με μέσο όρο δανείου τα 65.776,94 ευρώ, με την αξία των δανείων να φτάνει τα 97.612.984,85 ευρώ και την αξία των εγγυήσεων να φτάνει τα 78.090.387,88 ευρώ.
Τα μεγαλύτερα ποσά δανείων ήταν για επιχειρήσεις στην Αττική (610 δάνεια), στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Κρήτη και τη Δυτική Ελλάδα ενώ τα λιγότερα δάνεια (13 επιχειρήσεις) πήγαν στο Βόρειο Αιγαίο.
Τα περισσότερα δάνεια τα έδωσε η Εθνική Τράπεζα, ακολουθεί η T Bank και η Eurobank και στην κατάταξη ακολουθούν οι: PROBANK, ΑLPHA, Κύπρου, Αττικής, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Αγροτική, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Πειραιώς, Ελληνική, MARFIN Εγνατία, PROTON BANK, Εμπορική, Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, FBB-Πρώτη Επιχειρηματική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου και Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας.
Βασικοί στόχοι και πλεονεκτήματα του προγράμματος είναι:
– Άμεση κάλυψη τρεχουσών λειτουργικών αναγκών για δαπάνες αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και διευκόλυνση μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων
– Στήριξη υγιών επιχειρήσεων για άμεση εξόφληση προμηθευτών που ίσως οδηγήσει και σε ευνοϊκότερους όρους αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων κλπ.
– Στήριξη παραγωγής και ανταγωνιστικότητας υπό σύσταση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, νέων και υφιστάμενων
– Δυνατότητα να απελευθερωθούν πόροι ή να αναζητηθούν στο μέλλον νέες πηγές χρηματοδότησης για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
– Απευθείας χρηματοδότηση προμηθευτών για αποφυγή οιουδήποτε “εκτροχιασμού” της κατεύθυνσης των δανείων
– Ελαχιστοποίηση του κόστους δανεισμού των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με προκαθορισμένα χαμηλά επιτόκια και παροχή ελάχιστων ή μηδενικών εξασφαλίσεων.