Το μέλλον του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και η επιστροφή των Θεσμών
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα το οποίο εμμένει στη γνωστή γραμμή: εάν επιλεγεί ως μεσοπρόθεσμος στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα.
Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της χρονιάς, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, αφού είπε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, επανέλαβε πως «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% (του ΑΕΠ) είναι ρεαλιστικός και αποτελεί την προτιμητέα προσέγγιση, σε αυτό το σενάριο δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον μέτρα τώρα, για επιπλέον λιτότητα». Και πρόσθεσε: «Εάν επιλεγεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Με πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα».
«Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι», δήλωσε ο κ. Ράις για τις συζητήσεις που διεξάγονται για το ελληνικό πρόγραμμα και γνωστοποίησε ότι τις «επόμενες εβδομάδες» θα δημοσιοποιηθούν οι εκθέσεις αναφορικά με την Ελλάδα. Πρόκειται για την έκθεση του «άρθρου 4», που θα περιλαμβάνει την ανάλυση για το χρέος (DSA) αλλά και μια έκθεση αξιολόγησης της πορείας των προγραμμάτων.
Σημείωσε ότι η έκθεση για το χρέος θα είναι αναλυτική και ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα πακέτο εκθέσεων, ενώ είπε ότι υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική πλευρά. «Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους θα λάβει υπόψη όλες τις εξελίξεις», τόνισε ο κ. Ράις.
Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει deadline και υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα πιεστικές και επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Σε ερώτηση εάν το ΔΝΤ θα μετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος απάντησε «παραμένει πιθανό, βρισκόμαστε σε συζητήσεις, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει τη συμμετοχή μας, εργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε Ελλάδα και Ευρώπη».
Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσίευμα που μιλούν για επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη και για μετά το 2018 ο Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει, ενώ για τα πρωτογενή πλεονάσματα παρέπεμψε εκ νέου στο blog του Πόουλ Τόσμεν για το θέμα. Στο άρθρο τους στο blog οι Π. Τόμσεν και Μορίς Ομπστφελντ, ανέφεραν ότι η Ελλάδα χρειάζεται να μεταρρυθμίσει τη δομή των φόρων και των δαπανών της, καθώς δεν έχει αντιμετωπίσει δύο σοβαρά προβλήματα:
ένα καθεστώς φορολογίας εισοδήματος που εξαιρεί πάνω από τα μισά νοικοκυριά από οποιαδήποτε υποχρέωση (ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι 8%), και ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα που κοστίζει στον προϋπολογισμό σχεδόν 11% του ΑΕΠ ετησίως (σε αντίθεση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη που είναι 2 1/4 του ΑΕΠ).
Πάντως το ΔΝΤ δεν φαίνεται να εγκρίνει την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη και για μετά το 2018 που προτείνει η κυβέρνηση, ως αντιστάθμισμα για τα μέτρα (μείωση αφορολογήτου ορίου και συντάξεων) που ζητάει να νομοθετηθούν προκαταβολικά για μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.
Ηχηρή παρέμβαση Σόιμπλε
Την προειδοποίηση ότι τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα προκαλέσει νέα διαπραγμάτευση και ένα νέο σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την γερμανική Βουλή, απευθύνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung. Συγκεκριμένα ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι εάν τελικώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον ESM, υπογραμμίζοντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο. Παράλληλα καλεί την ΕΚΤ να τερματίσει φέτος το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.