Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι τον ρόλο του ΔΝΤ, σε περίπτωση αποχώρησής του, θα πρέπει να αναλάβει η Bundestag
Παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του να ελέγξει την πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, διά στόματος Βόλφκανγκ Σόιμπλε, η κυβέρνηση Τσίπρα επιμένει στην προσπάθειά της να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επιμένοντας στην άποψη ότι η «σκληροπυρηνική» αυτή γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης αποσκοπεί στην άμβλυνση του εσωτερικού αντιπολιτευτικού «μετώπου» ενόψει των επικείμενων εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών διεμήνυσε ότι, εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, η όλη συμφωνία θα είναι πλέον παρωχημένη, οπότε θα πρέπει να υπάρξει μια νέα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων δανειστών [βλ. σχετικά: Σόιμπλε: Νέο ελληνικό πρόγραμμα, αν αποχωρήσει το ΔΝΤ].
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την άποψη ότι, εάν όλα τα παραπάνω συμβούν, την τακτική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος -για το οποίο στο μεταξύ θα ισχύουν νέοι, αυστηρότεροι κανόνες και κριτήρια- θα πρέπει να αναλάβει η γερμανική Βουλή (Bundestag).
Η άποψη αυτή από μόνη της οδηγεί τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις σε νέο αδιέξοδο, δεδομένου ότι στο Μαξίμου πιστεύουν ότι το ΔΝΤ ήδη έχει θέσει εαυτόν εκτός συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα από τον Ιούλιο του 2015 –συνεπώς η όλη συζήτηση είναι άνευ νοήματος.
Υπάρχει ωστόσο κάποια δόση αλήθειας στο σενάριο που προωθεί η κυβέρνηση Τσίπρα, ότι δηλαδή η άποψη του Σόιμπλε ενδιαφέρει κυρίως την γερμανική κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς η όποια απόφαση θα πρέπει πρωτίστως να εγκριθεί από την Bundestag.
Εξ αυτού, άλλωστε, και η αισιοδοξία που προβάλλει το Μαξίμου, ότι σύντομα, ίσως ακόμη και στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, θα υπάρξει συμφωνία στο ζήτημα της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Σε αυτό θα συμβάλουν, όπως ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση, οι επικαιροποιημένες προτάσεις Τσακαλώτου για την παράταση του «κόφτη» πέραν του 2018, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Σόιμπλε είναι αποφασισμένος να θέσει σε εφαρμογή περισσότερο σκληρούς όρους στην διαδικασία επιτήρησης της εφαρμογής του προγράμματος από την ελληνική πλευρά. Σε περίπτωση που το Βερολίνο αναλάβει ενισχυμένο ρόλο στην αξιολόγηση, είναι βέβαιο πως θα ελέγχει και την διαδικασία έγκρισης ή όχι των δόσεων προς την Αθήνα, μέσω της Bundestag και εφαρμόζοντας ένα ακριβές και πειθαρχημένο πρόγραμμα ελέγχου, που σαφώς θα φέρνει την Αθήνα σε δύσκολη θέση.