Θα βρέξει… ραβασάκια από την Εφορία

Ύστατη προσπάθεια των φορολογικών Αρχών να δηλωθούν τα κρυμμένα εισοδήματα και να παταχθεί η φοροδιαφυγή

 

Σε αναμονή ειδοποιητηρίων, εκ μέρους των φορολογικών Αρχών, προς όλους όσοι έχουν ήδη επιλεχθεί να ελεγχθούν φορολογικά έως τέλος Μαΐου τρέχοντος έτους, τελεί η Αγορά.

 

Οι σε τελική φάση επιλεχθέντες θα προκύψουν από την λίστα με τα περίπου 1,3 εκατ. ΑΦΜ φορολογουμένων για τους οποίους είτε υπάρχει αναφορά σε κάποια λίστα είτε απλώς υπόνοια φοροδιαφυγής. Η προτεραιότητα με την οποία αυτοί θα κληθούν εξαρτάται από τον βαθμό επικινδυνότητας των αδικημάτων που διέπραξαν ή κρίνεται ότι πιθανώς διέπραξαν.

 

Όσοι λάβουν ειδοποιητήριο πρωτίστως θα ενημερώνονται για τις δυνατότητες οικειοθελούς αποκάλυψης κρυφών τους εισοδημάτων και καταθέσεων, ώστε να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα, γλιτώνοντας από τις όποιες ποινικές συνέπειες, καταβάλλοντας ωστόσο υψηλούς φόρους.

 

Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχει σημειωθεί ενδιαφέρον για προσέλευση προς τακτοποίηση τέτοιων εκκρεμοτήτων –γεγονός που καταδεικνύει την αποτυχία του μέτρου και την διάψευση των προσδοκιών του οικονομικού επιτελείου για «τόνωση» τν κρατικών ταμείων [βλ. σχετικά: Ουδείς «ιδρώνει» για την ρύθμιση των αδήλωτων καταθέσεων].

 

Υψηλό το τίμημα


Όσοι προσέλθουν οικειοθελώς για να αποκαλύψουν κρυφά εισοδήματα και καταθετικούς λογαριασμούς θα επιβαρυνθούν με φόρους και προσαυξήσεις έως το 56,25% του οφειλομένου κεφαλαίου.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, για τις ΑΕ και τις ΕΠΕ ο συντελεστής μπορεί να φτάσει το 25,92% χωρίς εντολή ελέγχου και 27,12% με εντολή ελέγχου. Στα φυσικά πρόσωπα κυμαίνεται από 48,6% χωρίς εντολή ελέγχου, με εντολή ελέγχου φτάνει το 50,85% και με προσωρινό προσδιορισμό φόρου στο 56,25%.

 

Οι φορολογούμενοι βεβαίως έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, ρισκάροντας με δική τους ευθύνη, καθώς οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για τα χρονικά περιθώρια παραγραφής είναι για τους φορολογούμενους δελεαστικές.

 

Οι προθεσμίες


Στις διατάξεις περί οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων μπορούν να υπαχθούν και φορολογούμενοι για τους οποίους έχει ήδη εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι την 31η Μαΐου 2017 ( πλην των εξαιρέσεων του άρθρου 60 του νόμου αυτού).

 

Η διαδικασία προβλέπει ότι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ. ή του Ελεγκτικού Κέντρου ή του Ειδικού Συνεργείου Ελέγχου ή της ΥΕΔΔΕ, διενεργεί ή θα διενεργήσει έλεγχο βάσει εντολής ελέγχου που έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί μέχρι την 31-05-2017 και εφόσον δεν έχει κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο η εντολή ελέγχου ή η πρόσκληση παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του ν.4174/2013, συντάσσει ειδική πρόσκληση προς τον φορολογούμενο, προκειμένου, εφόσον το επιθυμεί, να ασκήσει το σχετικό δικαίωμα περί υποβολής δηλώσεων.

 

Στην ειδική πρόσκληση αναγράφονται ο αριθμός, η ημερομηνία της εντολής ελέγχου, η φορολογική περίοδος ή υπόθεση καθώς και το είδος φορολογίας που αφορά ο φορολογικός έλεγχος.

 

Οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων καθορίζονται ανάλογα με την ημερομηνία κοινοποίησης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρων.

 

Έτσι:

 

1. Οι φορολογούμενοι δύνανται να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως την 23.1.2017,εφόσον έχει ήδη κοινοποιηθεί σε αυτούς προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου ή προστίμων, κατά την ημερομηνία κατάθεσης του ν. 4446/2016 στη Βουλή (12.12.2016) και δεν έχει κοινοποιηθεί οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή προστίμων ή οποιαδήποτε αντίστοιχη καταλογιστική πράξη. Οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμων που αφορούν προσωρινούς διορθωτικούς προσδιορισμούς φόρου ή προστίμων, οι οποίοι είχαν ήδη κοινοποιηθεί κατά την ημερομηνία κατάθεσης του ν. 4446/2016 στη Βουλή, κοινοποιούνται μόνο μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας των τριάντα ημερών.

 

2. Ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει τις δηλώσεις του, για φορολογικά αντικείμενα που αναφέρονται στην εντολή, εντός εξήντα ημερών από τη δημοσίευση του ν. 4446/2016, εφόσον έχει ήδη κοινοποιηθεί σε αυτόν εντολή ελέγχου ή πρόσκληση παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του ν. 4174/2013, κατά την κατάθεση του ν. 4446/2016 στη Βουλή (12-12-2016).

 

3. Ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει τις δηλώσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 57, για φορολογικά αντικείμενα που αναφέρονται στην εντολή, εντός ενενήντα ημερών από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου, ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του ν. 4174/2013, ή της ειδικής πρόσκλησης της παρ. 2 του άρθρου 7 της παρούσας, εφόσον η εντολή ελέγχου ή η πρόσκληση παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του ν. 4174/2013 κοινοποιείται σε αυτόν μετά την κατάθεση του ν. 4446/2016 στη Βουλή (12-12-2016).

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ