Εμπορικό «πόλεμο» με την Κίνα ξεκινά η ΕΕ

Προσπαθώντας να καταπολεμήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις κινέζικες βιομηχανίες, η ΕΕ αποφασίζει την επιβολή υψηλών δασμών στα προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα.

 

Η αρχή έγινε με την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές γυαλιστερού χαρτιού για μια περίοδο πέντε ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ ενώ παράλληλα αφήνεται να εννοηθεί ότι ίσως επιβληθούν δασμοί και σε άλλους τομείς δραστηριότητας.

 

Συγκεκριμένα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι επιβάλλει δασμούς ανώτατου ύψους 12% για να αντιμετωπίσει τις επιχορηγήσεις από το κινεζικό κράτος που θεωρεί παράνομες και επιζήμιες για τις ευρωπαϊκές χαρτοβιομηχανίες, καθώς και δασμούς ύψους έως και 35,1% για να αντισταθμίσει τις «αθέμιτες τιμολογήσεις» των κινέζων εξαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου.

 

Αν και ο συγκεκριμένος τομέας θεωρείται μικρός, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε κινεζικό χαρτί καλής ποιότητας αξίας μόλις 130 εκατ. ευρώ το 2009 για να τυπωθούν μπροσούρες και βιβλία με γυαλιστερό χαρτί, η απόφαση ίσως αποτελεί το έναυσμα μιας ευρύτερης διμερούς διένεξης, καθώς η ΕΕ έχει προαγγείλει ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει πιο δυναμικά τις επιχορηγήσεις της Κίνας που θεωρεί ότι προωθούν έναν «αθέμιτο» ανταγωνισμό με τις βιομηχανίες της.

 

«Είναι η πρώτη φορά που παίρνουμε μέτρα εναντίον της στρατηγικής και στοχευμένης επιχορήγησης μιας συγκεκριμένης βιομηχανίας από μέρους της κινεζικής κυβέρνησης», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζον Κλάνσι. Πρόσθεσε ότι το Πεκίνο περιφρονεί τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τους κανόνες για το διεθνές εμπόριο.

 

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς ο ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ κατηγόρησε την κινέζικη κυβέρνηση ότι επιχορηγεί «σχεδόν τα πάντα» και κάλεσε επανειλημμένα τις εταιρίες των κρατών-μελών της ΕΕ να παρουσιάσουν τις ζημιές που υφίστανται εξ αιτίας της πολιτικής του Πεκίνου. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δίστασαν να το κάνουν ανοικτά, υπό το φόβο ότι αυτό θα συνεπέφερε την επιβολή αντιποίνων από μέρους της Κίνας.

 

Είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες λαμβάνουν τέτοια μέτρα για την αντιμετώπιση των κρατικών κινεζικών επιχορηγήσεων και ως εκ τούτου αναμένεται το Πεκίνο να αμφισβητήσει τους δασμούς προσφεύγοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Μάλιστα, τον Μάρτιο το Πεκίνο είχε καταγάγει μια σημαντική νίκη στον ΠΟΕ, όταν κρίθηκε πως οι ΗΠΑ παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες για το εμπόριο επιβάλλοντας διπλούς δασμούς σε ορισμένα κινεζικά αγαθά.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ