Οι δηλώσεις Τζανακόπουλου εντείνουν τους φόβους για επιβολή νέων μέτρων – Πολιτική η απόφαση μείωσης του αφορολόγητου
Παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ότι δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων, αλλά και το κλίμα αισιοδοξίας που η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει, σχετικά με την άρση του αδιεξόδου μεταξύ των δανειστών (ΔΝΤ και Ευρωπαίων), μεγάλες ανησυχίες προκαλεί η δήλωσή ότι «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων».
Αυτό δήλωσε χθες, κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών, ο κ. Τζανακόπουλος [βλ. σχετικά: Τζανακόπουλος: Στόχος η υπέρβαση της ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών].
Η αλήθεια είναι ότι οι Θεσμοί έχουν ήδη ενημερωθεί σχετικά με την προοπτική αυτή, την επέκταση δηλαδή του «κόφτη» των δημοσιονομικών δαπανών, εάν χρειαστεί, ακόμη και μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.
Αυτό που τώρα εντείνει τις ανησυχίες είναι ότι για πρώτη φορά γίνεται επίσημα λόγος για «μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων», ενώ δεύτερες σκέψεις εύλογα γεννούν σκληρά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα τα σχετικά με την απαιτούμενη από το ΔΝΤ μείωση του αφορολογήτου.
Σε μια προσπάθεια εφησυχασμού, κύκλοι του Μαξίμου αφήνουν να εννοηθεί ότι, εάν ποτέ τεθεί ζήτημα χρονικής επιμήκυνσης του διαστήματος εφαρμογής του «κόφτη», ο νέος «κόφτης» δεν θα διαφέρει από τον ισχύοντα, όσον αφορά τις περικοπές στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης σε περίπτωση που δεν πιαστεί ο συμφωνημένος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.
Το θετικό είναι, πάντως, ότι από τις ενδεχόμενες περικοπές δαπανών προβλέπεται εξαίρεση αυτών που αφορούν σε αξιώσεις ιδιωτών από την εκτέλεση δημοσίων έργων, δαπάνες ύδρευσης, ενέργειας και χρήσης φυσικού αερίου, δαπάνες συντήρησης και επισκευής μεταφορικών μέσων ξηράς, πλωτών μέσων και αεροσκαφών, το σύνολο των δαπανών της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων, το σύνολο των δαπανών υγείας, δαπάνες για επιδόματα πολυτέκνων, ανεργίας, προνοιακά επιδόματα, δαπάνες για ενίσχυση νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και τέκνα, για υποχρεωτική εκπαίδευση μακριά του τόπου κατοικίας, δαπάνες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δαπάνες για το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και δαπάνες σχετικά με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Η ρήτρα εξαίρεσης αφορά και σε περιπτώσεις καταστροφών ή ανωτέρας βίας ύστερα από διαβούλευση με τους θεσμούς.
«Πονοκέφαλο» προκαλεί ωστόσο το ενδεχόμενο νέας μείωσης συντάξεων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η εξοικονόμηση κεφαλαίων προς εξισορρόπηση τυχόν εκτροχιασμού όσον αφορά το πλεόνασμα.
Το ζήτημα πιθανής μείωσης του αφορολογήτου ορίου, για το οποίο το ΔΝΤ πιέζει μετ΄ επιτάσεως, δεν αφορά ευθέως τον τομέα των δημοσίων δαπανών, επομένως η τύχη του αποτελεί ζήτημα πολιτικής απόφασης –που έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση διαμηνύει με κάθε ευκαιρία πως δεν είναι διατεθειμένη να λάβει…