H υπέρβαση στόχου για πλεόνασμα «αιχμή δόρατος» της ελληνικής πλευράς στο επικείμενο Eurogroup
Λογική και κατά βάση τεκμηριωμένη θέση, επί της προόδου των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και γενικά των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, θα παρουσιάσουν, στο επικείμενο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, οι επικεφαλής των Θεσμών στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, με την ελπίδα αμφοτέρων των μερών να υπάρξει σημείο σύγκλισης που θα οδηγήσει -σε πρώτη φάση- στην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για την συνέχιση των διαβουλεύσεων και -σε δεύτερη φάση- στο κλείσιμο όλων των ανοιχτών «μετώπων».
Ευχή όλων, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής πριν ξεκινήσει ο προεκλογικός κύκλος κάποιων ευρωπαϊκών χωρών.
Οι ανοιχτές «πληγές»
Οι Βρυξέλλες με κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι, για να έχουν νόημα οι διαβουλεύσεις, η ελληνική πλευρά πρέπει αν παρουσιάσει πλήρως κοστολογημένες και ρεαλιστικές προτάσεις, ώστε να βρεθεί πολιτική λύση, δεδομένου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εμμένει στις απαιτήσεις του. Τα «μέτωπα» που ακόμη δεν έχουν διευθετηθεί αφορούν κυρίως στο Εργασιακό, την Ενέργεια και τα νέα μέτρα για μετά το 2018, οπότε λήγει το τρέχον πρόγραμμα.
Η ελληνική πλευρά θα επικαλεστεί την «θεαματική» υπέρβαση του πλεονάσματος, παρά το ότι τα επίσημα στοιχεία θα δημοσιευτούν τον Απρίλιο. Με αυτό το επιχείρημα θα στοιχειοθετηθεί η άποψη ότι όχι μόνο δεν υπάρχει ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων αλλά ούτε και ενεργοποίησης του διαβόητου «κόφτη», καθώς γίνεται φανερό πως, για το 2017, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου είναι εφικτή.
Σήμερα το ενδιαφέρον στρέφεται στο καυτό ζήτημα της Ενέργειας, με όλα τα παρελκόμενα: Αποκρατικοποιήσεις και απελευθέρωση Αγορών Ενέργειας και Φυσικού Αερίου [βλ. σχετικά: Κανιέτε: Επενδύσεις και ανάπτυξη από την Ενέργεια].
Απομένουν τα υπόλοιπα δύο σημαντικά ζητήματα: Το Εργασιακό (συμπεριλαμβανομένου του εξωδικαστικού συμβιβασμού) και η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα –κάτι που θα διαμορφώσει αντίστοιχα και την μελλοντική πορεία του Βερολίνου.