Νέες πιέσεις από Βερολίνο – Ετοιμάζει νέα επιστολή ο Τσαλακώτος
Ακόμη πιο ασφυκτικές πιέσεις προς την Ελλάδα ασκούν τα νέα μηνύματα που έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, για την ανεργία.
Μία μόλις εβδομάδα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, με την αξιολόγηση να παραμένει στον αέρα, και ενώ οι διεργασίες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι έντονες, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ διεμήνυσε χθες ότι ενδεχόμενη μη συμμετοχή του Ταμείου θα φέρει τερματισμό του ελληνικού προγράμματος, δεδομένου ότι θα σημάνει πως η Ελλάδα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα. Άλλωστε, όπως είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η παροχή βοήθειας από το 2010 εδράζεται στη συμμετοχή του Ταμείου.
Η μη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα προϋποθέτει ένα νέο πρόγραμμα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο και θα πάρει χρόνο διότι απαιτείται η επικύρωσή του από εθνικά Κοινοβούλια, υπογράμμιζαν την ίδια ώρα πηγές της Ευρωζώνης χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή του Ταμείου στην παρούσα φάση εκ των ων ουκ άνευ για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Εν τω μεταξύ, ο Πολ Τόμσεν, μιλώντας χθες στην Ουάσιγκτον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να ρίξει την ανεργία σε προ κρίσης επίπεδα σε 21 χρόνια.
Θετικότερα πάντως ήταν τα μηνύματα από την πλευρά της ΕΚΤ, με τον Μάριο Ντράγκι να δηλώνει ότι η ευρω-τράπεζα δεν θεωρεί κανένα χρέος μη βιώσιμο εξαρχής, και να διαμηνύει στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ ότι δεν αρκεί η νομισματική πολιτική για να έρθει η ανάπτυξη.
Με φόντο τα παραπάνω, οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, να ετοιμάζει νέα επιστολή προς τους θεσμούς, με συνολική πρόταση συμφωνία-πακέτο που θα κλειδώσει τόσο την δεύτερη αξιολόγηση, όσο και τις αυξημένες εγγυήσεις της ελληνικής πλευράς για την περίοδο μετά το 2018, σε συνδυασμό με τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Παράλληλα, την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εξειδίκευση των κανόνων που θα ισχύσουν στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως ανακοίνωσε ο ESM.
Το Συμβούλιο Διευθυντών θα εξετάσει πρώτα τους κανόνες που θα μπορούν να εφαρμοσθούν σε όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM για το χρέος, περιλαμβανομένης της τιμολόγησης και της χρηματοδότησής τους, διασφαλίζοντας ότι το κόστος το σχετικό με τα μέτρα θα απομονώνεται και θα επιβαρύνει την Ελλάδα και ότι δεν θα υπάρχει πρόσθετο κόστος για άλλα μέλη του ESM.