«Καμπάνα» στους «φορτωμένους» με ακίνητα, μειώσεις στις «λαϊκές κατοικίες» – Σύνδεση ΕΝΦΙΑ με Περιουσιολόγιο
Άλλου τύπου ΕΝΦΙΑ αναμένεται να φέρει, την άνοιξη, προς συζήτηση η κυβέρνηση, με απαράλλαχτο εισπρακτικό χαρακτήρα αλλά καθαρά «ταξικά» χαρακτηριστικά, καθώς, διά της σύνδεσης του τρόπου υπολογισμού με το Περιουσιολόγιο, θα επιβάλλει επιβαρύνσεις έως 50% στους κατέχοντες περισσότερα από ένα ακίνητα.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετά… εαρινές ανατροπές στον διαβόητο φόρο ακινήτων, με το επιχείρημα της κατάργησης, όπως είχε προεκλογικά υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας, του «άδικου ΕΝΦΙΑ που καταδυναστεύει τα φτωχά βαλάντια». Μάλιστα σχεδιάζει να μετονομάσει τον φόρο, για συμβολικούς ασφαλώς λόγους, ενώ επικρατεί η σταθερή διάθεση να πληρώσουν οι «έχοντες και κατέχοντες», με ταυτόχρονη μείωση της υποχρέωσης για τα λεγόμενα «λαϊκά» ακίνητα –ακόμη και μηδενική καταβολή!
Οι φημολογούμενες αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης ακινήτων θα είναι επαχθείς κυρίως για τους ιδιοκτήτες περισσοτέρων του ενός ακινήτων (π.χ. μιας κύριας αστικής κατοικίας κι ενός εξοχικού), ενώ για όσους κατέχουν πιο πολλά ακίνητα το νέο σύστημα υπολογισμού του σημερινού ΕΝΦΙΑ θα καταντήσει σωστός εφιάλτης.
Κι αυτό στο όνομα μιας δικαιότερης αναδιανομής φόρων, προκειμένου να ικανοποιηθεί η εδώ και χρόνια παραβιαζόμενη αίσθηση δικαίου των πολιτών.
όπως παρατηρούν στο οικονομικό επιτελείο, αυτό είναι αδύνατον, εάν πρωτίστως δεν συνδεθεί ο υπάρχων ΕΝΦΙΑ με το Περιουσιολόγιο, ακόμη και με το έντυπο της Εφορίας Ε2, όπου καταγράφονται τα έσοδα του φορολογούμενου από ενοίκια. Η αύξηση του φόρου δηλαδή σχεδιάζεται να εξαρτηθεί από τα δηλωθέντα εισοδήματα που αφορούν σε είσπραξη ενοικίων. Υπό την έννοια αυτή, ο πρωταρχικός στόχος του Περιουσιολογίου μεταβάλλεται, καθώς από εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής αναλαμβάνει καθαρά εισπρακτικό ρόλο.
Προς ώρας, το οικονομικό επιτελείο δραστηριοποιείται -μεταξύ άλλων- στην δημιουργία μιας ισχυρής βάσης δεδομένων σχετικά με τις εμπορικές και αντικειμενικές αξίες των ανά την χώρα ακινήτων υπολογιζομένων με όρους πραγματικής Αγοράς και όχι με την σημερινή διαδικασία υπολογισμού, που καθ’ ομολογία διαμορφώνει μιαν εντελώς εξωπραγματική και άδικη εικόνα.
Φιλοδοξία του ΥΠΟΙΚ είναι η επίτευξη υπολογισμού για κάθε έναν ιδιοκτήτη ενός φόρου ακινήτων επί τη βάσει μιας ενιαίας κλίμακας φορολογικών συντελεστών επί συνόλου εμπορικών φορολογητέων αξιών κτηρίων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και άλλων κτισμάτων που συντελούν την ακίνητη περιουσία του καθενός.
Σε αυτό το πνεύμα, το επιτελείο της κυρίας Παπανάτσιου μελετά πιθανή απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων κατοικιών αξίας έως 100.000 ευρώ. Τούτο φαντάζει σχεδόν ακατόρθωτο, καθώς, προκειμένου να επιτευχθεί εξισορρόπηση στα έσοδα, η επιβάρυνση όσων απομείνουν να πληρώνουν θα είναι της τάξεως του 50% – 60%.
Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση πρέπει κατ’ έτος να εισπράττει ετησίως τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ. Επομένως ο εισπρακτικός στόχος δεν αλλάζει, απλώς μένει να δούμε ποιοι ακριβώς ιδιοκτήτες και κατά πόσο θα ωφεληθούν και ποιοι αντιστοίχως θα επιβαρυνθούν.