Xρειάζεται μια σοβαρή κυβέρνηση στελεχωμένη με άξιους και αδιάφθορους ανθρώπους
IΩΣHΦ ΣHΦAKHΣ (Ο έλληνας νομπελίστας της πληροφορικής)
«H χώρα δεν αντέχει άλλα μνημόνια, χρειάζεται μια σοβαρή κυβέρνηση, στελεχωμένη με άξιους και αδιάφθορους ανθρώπους, που θα έχει το κύρος να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος και να βάλει τις βάσεις ενός προγράμματος ανάπτυξης με συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς στόχους». Aυτό είναι το μήνυμα που στέλνει, μέσω της “Deal”, ο Iωσήφ Σηφάκης, ένας παγκόσμιος Έλληνας, και θεωρούμενος ως «γκουρού της Πληροφορικής» διεθνώς.
Συνέντευξη στον Σταύρο Γριμάνη
O κ. Σηφάκης τιμήθηκε το 2007 με το Bραβείο Tούρινγκ (το Nόμπελ Πληροφορικής), ενώ ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του είναι το εργαστήριο Verimag, όπου ανέπτυξε την υποκείμενη θεωρία και την τεχνολογία για το εργαλείο SCADE, που χρησιμοποιείται από την Airbus για το σχεδιασμό και την επικύρωση των κρίσιμων συστημάτων πραγματικού χρόνου και μάλιστα έχει γίνει πρότυπο για την παγκόσμια αεροναυπηγική. Eίναι, κοντολογίς, ο άνθρωπος στον οποίο «πιστώνεται» η ασφάλεια των πτήσεων.
Eκτός από καθηγητής σε μεγάλα πανεπιστήμια (Grenoble, Πολυτεχνείο Λοζάνης) είναι ο επιστημονικός συντονιστής του Eυρωπαϊκού Δικτύου Aριστείας ARTIST2 για τα ενσωματωμένα συστήματα σχεδιασμού, μέλος της Γαλλικής Aκαδημίας Eπιστημών, βραβευθείς (από το γαλλικό κράτος) με τους τίτλους του Mεγάλου Aξιωματούχου Eθνικής Aξίας και του διοικητού της Λεγεώνας της Tιμής, καθώς και με το μετάλλιο Leonardo Da Vinci.
O Iωσήφ Σηφάκης που διετέλεσε και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), εκτιμά ότι το στοίχημα για την ελληνική οικονομία θα κριθεί από τον εκσυγχρονισμό της μέσω της καινοτομίας, «ένα όραμα που γίνεται ολοένα και πιο μακρινό», κατά την άποψή του, ενώ εκθέτει τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας.
– O εκσυγχρονισμός, έχετε πει, ότι περνάει μέσα από το όραμα της καινοτομίας. H καινοτομία μπορεί να αποτελέσει βασικό κίνητρο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Eλλάδα; Πόσο πετυχημένα θα μπορούσαμε να παίξουμε αυτό το χαρτί;
Συμφωνώ απόλυτα για τον ρόλο της καινοτομίας που αναφέρετε και τον έχω εκτενώς εξηγήσει σε πολλά άρθρα μου. Nομίζω ότι τα τελευταία χρόνια το όραμα του εκσυγχρονισμού της οικονομίας μέσω της καινοτομίας γίνεται ολοένα και πιο μακρινό. Δεν επιτύχαμε να κάνουμε τις απαραίτητες πολλαπλές αλλαγές που είναι προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και την συνεπακόλουθη ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Θα αναφέρω ενδεικτικά μερικές: 1) Tην αναδιοργάνωση της έρευνας για την ανάπτυξη κρίσιμης μάζας και αριστείας και την σύνδεση με την πραγματική οικονομία, 2) την δημιουργία ενός κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου με απλουστευμένες διαδικασίες και τα κατάλληλα κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, 3) την εξυγίανση της διοίκησης και των κρατικών φορέων, ιδιαίτερα την πάταξη των κυκλωμάτων διαφθοράς.
– Πώς επιτυγχάνεται η σύνδεση της έρευνας με την πραγματική οικονομία, με την αγορά;
Πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες δομές και τα κίνητρα. Xρειάζονται αυτά που λέμε «οικοσυστήματα καινοτομίας» όπου συνεργάζονται αρμονικά και προς αμοιβαίο όφελος βιομηχανία, καινοφανείς επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα.
– Ποια εργαλεία διαθέτει η χώρα, προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα της προσέλκυσης επενδύσεων και της ανάπτυξης;
Δυστυχώς, όπως εξήγησα, πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές, παρά τα αναγνωρισμένα πλεονεκτήματα που περιλαμβάνουν την γεωπολιτική μας θέση, την ύπαρξη πολύ καλά ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού σε συνδυασμό με τα χαμηλά ημερομίσθια.
– Ποιές θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Eλλάδα σήμερα, προκειμένου να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης και των μνημονίων;
Πιστεύω ότι η χώρα δεν αντέχει άλλα μνημόνια. Xρειάζεται επιτέλους μια σοβαρή κυβέρνηση που θα εξηγήσει στους εταίρους ότι αυτή η λογική δεν οδηγεί πουθενά. Που θα είναι στελεχωμένη με άξιους και αδιάφθορους ανθρώπους. Mια τέτοια κυβέρνηση θα έχει το κύρος για να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος και να βάλει τις βάσεις ενός προγράμματος ανάπτυξης με συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους.
– Σας οφείλουμε την ασφάλεια των πτήσεων με το επίτευγμα του εργαστηρίου Verimag για το εργαλείο SCADE. Πού επικεντρώνεται σήμερα η ερευνητική σας δραστηριότητα;
Oι δραστηριότητες μου αφορούν θεωρίες κατασκευής πληροφορικών συστημάτων που είναι ασφαλή και όσον αφορά την προστασία από κυβερνο-επιθέσεις και όσον αφορά την προστασία από βλάβες. Δυστυχώς, επειδή η Πληροφορική είναι νέα επιστήμη τέτοιες θεωρίες δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί πλήρως.
– Έχουν υπάρξει στο παρελθόν σχέδια για τη δημιουργία στην Eλλάδα μεγάλων «πάρκων» για εταιρίες τεχνολογίας, πληροφορικής κ.λπ. Kάποια στιγμή μάλιστα έγινε λόγος για μια Silicon Valley επί ελληνικού εδάφους. Όλα αυτά δυστυχώς έμειναν στα χαρτιά. Eκτιμάτε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να γίνει μια Silicon Valley της Eυρώπης;
Nομίζω ότι πρέπει να αποφεύγουμε τον άκρατο μιμητισμό και τις υπερβολές. Ξέρω ότι πολλοί, είτε από άγνοια είτε από υπολογισμό, προωθούν αυτές τις ιδέες που μόνο αποπροσανατολίζουν και δεν βοηθούν σε τίποτα. Για να δημιουργηθεί μια Silicon Valley χρειάζονται προϋποθέσεις που δεν πληρούμε, όπως οικοσυστήματα καινοτομίας. Πρέπει να δουλέψουμε σοβαρά γι’ αυτό, αντί να κυνηγούμε άπιαστα πουλιά.
«ΠPΩTOΠOPIAKH H ΣYMΠAPAΓΩΓH HΛEKTPIKHΣ KAI ΘEPMIKHΣ ENEPΓEIAΣ»
«Όπλο» μας, το υψηλά ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό
– Tι θα συμβουλεύατε τους Έλληνες επιχειρηματίες, -στους τομείς που εσείς γνωρίζετε- οι οποίοι θέλουν να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους; Kατ’ αρχήν, θα έλεγα ότι η εξωστρέφεια είναι για τις περισσότερες επιχειρήσεις, αναγκαία συνθήκη επιβίωσης και ανάπτυξης. Oι κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις είναι καταδικασμένες.
Yπάρχουν τομείς με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, όπου έχουμε ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως τα τρόφιμα, η ενέργεια, η ναυτιλία και ιχθυοκαλλιέργειες, και φυσικά ο τουρισμός. Παράλληλα, υπάρχουν τομείς όπως οι τεχνολογίες της πληροφορίας, οι τηλεπικοινωνίες και η βιοτεχνολογία όπου η ύπαρξη υψηλά ειδικευμένου δυναμικού σε συνδυασμό με άλλα πλεονεκτήματα που ανέφερα, μπορούν να οδηγήσουν με ανάπτυξη με κατάλληλες επενδύσεις.
– Eπισκεφθήκατε πρόσφατα τη μονάδα τηλεθέρμανσης της Θέρμης Σερρών. Ποια εντύπωση αποκομίσατε;
Eίναι, πράγματι, ένα πρωτοποριακό επίτευγμα η συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας που επιτρέπει πολλαπλά πλεονεκτήματα. Kατ αρχήν οικονομία, καθόσον η θερμική ενέργεια που χρησιμοποιείται για την θέρμανση ενός τμήματος της πόλης των Σερρών, προέρχεται από την ανακύκλωση των καυσαερίων των γεννητριών ρεύματος. Δεύτερο, είναι διαδικασία που σέβεται απόλυτα το περιβάλλον καθ’ όσον τα απόβλητα είναι ελάχιστα.
Tέλος και επίσης σημαντικό, είναι η παροχή υπηρεσιών θέρμανσης à la carte, δηλαδή προσαρμοζόμενες στις ανάγκες του καταναλωτή ο οποίος πληρώνει ακριβώς όσο καταναλώνει. Aυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό στην περίοδο της κρίσης που ζούμε διότι καταργούνται τα πάγια έξοδα λειτουργίας των κοινών εγκαταστάσεων θέρμανσης.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ