Σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει το νέο πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος, μιλώντας χθες σε ημερίδα του Συνδέσμου, με θέμα: «Το Νέο Πλαίσιο Αδειοδότησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων, μια κομβική μεταρρύθμιση για την επιχειρηματικότητα».
Στην τοποθέτησή του, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Ευστράτιος Ζαφείρης, τόνισε ότι «η βασική φιλοσοφία της μεταρρύθμισης για την απλοποίηση της αδειοδότησης των δραστηριοτήτων, είναι η μετάβαση από τον ελεγχόμενο επιχειρηματία, ο οποίος αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα σαν πιθανός παραβάτης των νόμων, στον υπεύθυνο επιχειρηματία. Ο σχεδιασμός τόσο για τη λειτουργία όσο και για τον έλεγχο των επιχειρήσεων, γίνεται σε άλλη βάση, με υγιή σχέση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η μεταρρύθμιση γίνεται, σε βάθος χρόνου, στην “καρδιά” της δημόσιας διοίκησης, με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που μεταφέρει τις καλές διεθνείς πρακτικές».
Ο κ. Μπίτσιος παρουσίασε ακόμη τις προτάσεις του ΣΕΒ για βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο, που περιλαμβάνουν:
– Υπαγωγή και άλλων κρίσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων στην απλουστευμένη εγκριτική διαδικασία.
– Εγκατάσταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Αδειοδότησης και Ελέγχων -που προβλέπεται από το νέο πλαίσιο- ως κύρια προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία της νέας δομής και το οποίο θα καταστήσει δυνατή την ιχνηλάτηση της διαδικασίας αδειοδότησης.
– Ολοκλήρωση του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών και Όρων Δόμησης, που προβλέπεται ήδη από τον νόμο 3892 του 2011, με εφαρμογή σε πρώτη φάση για το 50%, περίπου, της Επικράτειας, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός.
– Ο πρώτος έλεγχος κάθε επιχείρησης να έχει συμβουλευτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος της ΕΛΒΑΛ ΑΕ, συμπρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας & Μεταποίησης του ΣΕΒ, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «το νέο πλαίσιο αδειοδότησης κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλές αναχρονιστικές διατάξεις που επηρεάζουν αρνητικά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Επίσης, όπως επισήμανε, η χρονική ιεράρχηση της ένταξης των κλάδων στο νόμο, αφήνει τη μεταποίηση στην τελευταία φάση, παραγνωρίζοντας το ρόλο και τη σημασία της για την έξοδο από την κρίση και τη διατηρήσιμη ανάπτυξη με επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και καινοτομία».
Στην εκδήλωση μετείχαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων.